Εκνευρισμό προκαλεί στη γερμανική οικονομία το λυκόφως του Brexit

Πρόωρες εκλογές, δεύτερο δημοψήφισμα, σκληρό Brexit ή και τίποτα από όλα αυτά; Παράγοντες της γερμανικής οικονομίας παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και περιμένουν απαντήσεις.

Με δεδομένο τον ελάχιστο χρόνο μεταξύ της επόμενης ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή (Ιανουάριο) και της συμπεφωνημένης ημερομηνίας εξόδου από την ΕΕ (τέλη Μαρτίου), το φάντασμα ενός μη συντεταγμένου Brexit κάνει και πάλι την εμφάνισή του, προκαλώντας ανησυχία και εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν την έξοδο ουσιαστικά όλα τα σενάρια -πρόωρες εκλογές, δεύτερο δημοψήφισμα, σκληρό Brexit- βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, επιτείνει την αγωνία αυτή.

Προετοιμασίες για σκληρό Brexit

Για «καταστροφή άνευ προηγουμένου» κάνει λόγο ο πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου BGA Χόλγκερ Μπίνγκμαν. «Τρεις μήνες πριν την ημερομηνία αποχώρησης, οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν ακόμη τι τις περιμένει και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το επόμενο τσουνάμι του σεισμού που προκάλεσε το Brexit βρίσκεται ήδη προ των πυλών», εκτιμά ο κ. Μπίνγκμαν, ο οποίος κατηγορεί τη βρετανική πλευρά για πλήρη ανευθυνότητα, κυρίως έναντι των πολιτών της.

Την ανησυχία του εκφράζει και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων. «Η αναβολή της ψηφοφορίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο εντείνει την ανασφάλεια στην οικονομία», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Γιοάχιμ Λανγκ ενώ ο Γερμανικός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Μηχανημάτων και Εγκαταστάσεων έχει προειδοποιήσει ήδη τα μέλη του να προετοιμαστούν για μια άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τη Δευτέρα η βρετανική λίρα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών. «Οι αγορές φοβούνται ότι με την αναβολή, η Μέι χάνει πολύτιμο χρόνο», εκτιμά η Λαν Νγκιγιέν, ειδικός της Commerzbank σε θέματα νομισματικών υποθέσεων. Σύμφωνα με την ίδια, το ρίσκο ενός σκληρού Brexit έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά.

Απώλειες δις για τις βρετανικές εξαγωγές


Η Τράπεζα της Αγγλίας υπολόγισε ότι στην περίπτωση μη συντεταγμένης εξόδου η λίρα θα απολέσει το 25% της αξίας της. Πέραν αυτού οι συνέπειες για τη βρετανική οικονομία θα είναι τραγικές. «Το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5%, ίσως και κατά 8-10% εάν άλλοι εμπορικοί εταίροι, όπως οι ΗΠΑ δεν βιαστούν με τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Union Bancaire Privee Πατρίς Γκοτρί. Ένα άτακτο Brexit θα έπληττε πρωτίστως τις εξαγωγές, με την Euler Hermes να υπολογίζει τις πιθανές απώλειες μόνον για τον πρώτο χρόνο στα 30 δις λίρες.

Με την αναβολή της ψηφοφορίας παρατείνεται λοιπόν και η αγωνία επιχειρήσεων και αγορών. Στη Γερμανία πάντως οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για ένα σκληρό Brexit. Οι λιγότεροι πιστεύουν πλέον σε μια συντεταγμένη έξοδο του ΗΕ.


Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version