Quantcast
Εκλογές στη Βρετανία: Οι Εργατικοί επιστρέφουν στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια - enikonomia.gr
share

Εκλογές στη Βρετανία: Οι Εργατικοί επιστρέφουν στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Ύστερα από 14 χρόνια οι Εργατικοί επιστρέφουν στην εξουσία της Βρετανίας καθώς ως νέος πρωθυπουργός  στις  βουλευτικές εκλογές αναδείχθηκε  ο ηγέτης του κόμματος Κιρ Στάρμερ.

Το κόμμα στις εκλογές αυτές συγκέντρωσε την πλειοψηφία 160 έως 170 βουλευτών.

Συνεπώς ο  Κιρ Στάρμερ  θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για τις μεταρρυθμίσεις, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης. « H αλλαγή αρχίζει τώρα» δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ύστερα από τη νίκη του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές, τερματίζοντας τη θητεία των Συντηρητικών στην κυβέρνηση επί 14 έτη.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συγχαίρει τον Κιρ Στάρμερ για τη νίκη των Εργατικών

Μάλιστα ο Ρίσι Σούνακ αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

 

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC, οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν 410 από τις συνολικά 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 144 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν σελίδα. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα και έγινε – μέχρι στιγμής – το πλέον υψηλόβαθμο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ρίσι Σούνακ που μένει εκτός κοινοβουλίου, σε μια εκλογική βραδιά που εξελίσσεται σε ιστορικό θρίαμβο για τους Εργατικούς.

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Γουέλιν Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας από τον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, Άντριου Λιούιν, ο οποίος με 19.877 ψήφους κερδίζει την έδρα.

Ο 55χρονος Γκραντ Σαπς, που έλαβε 16.078 ψήφους, υποστήριξε την Ουκρανία από τότε που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Μπεν Γουάλας στο υπουργείο Άμυνας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ταξιδεύοντας μάλιστα στο Κίεβο έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πιστός υποστηρικτής του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, είχε αναλάβει διάφορους ρόλους στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών της Λιζ Τρας για έξι ημέρες.

Το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξέλεξε τον πρώτο του βουλευτή

Το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτή, με τον Λι Άντερσον να διατηρεί την έδρα που κέρδισε το 2019 όταν όμως ήταν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Άντερσον εγκατέλειψε τους Τόρις και εντάχθηκε στο Reform UK νωρίτερα φέτος.

Το Reform UK προβλέπεται να εξασφαλίσει 13 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσαν νωρίτερα τα δίκτυα BBC, ITV και Sky News.

Ο ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα κερδίσει την έδρα στο Κλάκτον του Έσσεξ και να εκλεγεί έτσι βουλευτής έπειτα από επτά αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.