Εκλογές στη Γερμανία: Θρίλερ με το πρώτο exit poll – Mεγάλη η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία

Θρίλερ με τις εκλογές στη Γερμανία, καθώς το πρώτο exit poll δείχνει ισοπαλία Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19.00 ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με το πρώτο exit poll, το SPD του Όλαφ Σολτς έρχεται ισόπαλο με το CDU/CSU του Άρμιν Λάσετ αφού και οι δύο συγκεντρώνουν από 25%. Αυτό σημαίνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 15% και το FDP με 11% αλλά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με επίσης 11%. Η Αριστερά συγκεντρώνει 5%.

Το exit poll δείχνει ισοπαλία SPD – CDU/CSU

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος, κερδισμένα φαίνονται τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, με το SPD να κερδίζει 4,5% συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2017, ενώ οι Πράσινοι βλέπουν άνοδο 6%.

Βαριές είναι οι απώλειες για την παράταξη της CDU/CSU τη στιγμή που η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ φθάνει στο τέλος της. Η παράταξη έχει χάσει σχεδόν 8% από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με νεότερη πρόγνωση του καναλιού ZDF, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017)

+5,5%/ +4,5% SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9% CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1% Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3% FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%% AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2% Die Linke (9,2%)

Τα αποτελέσματα των exit poll βασίζονται στη δημοσκόπηση που διεξάγουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έξω από επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, μετά την έξοδο των ψηφοφόρων.

Η διαφορά με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν απαντά για τις προθέσεις του, αλλά για τοποιο κόμμα πραγματικά έχει ψηφίσει. Σε λίγη ώρα θα δημοσιευτούν τα πρώτα προγνωστικά. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος. Το ποσοστό της επιστολικής ψήφους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%.

Τι θα γίνει με τις μετεκλογικές συμμαχίες

Σε μία μάχη στήθος με στήθος όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη και μετατρέπει την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε θρίλερ, οι δυνατότητες συνασπισμού παραμένουν ασαφείς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αποτελέσματος, μία επιλογή είναι η συνέχιση του “μεγάλου συνασπισμού” των CDU/CSU και SPD, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2013.

Άλλες επιλογές είναι ένας τριπλός συνασπισμός μεταξύ των CDU/CSU, Πρασίνων και FDP.

Εναλλακτικά, το SPD θα μπορούσε να συνεργαστεί αυτό με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους (FDP).

Η εκλογή νέου καγκελάριου από την Μπούντεσταγκ θα γίνει μόνο όταν σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός. Αυτό θα μπορούσε να πάρει μήνες, όπως γράφει η Deutsche Welle. Στο μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει στην καγκελαρία σε έναν μεταβατικό ρόλο.



Στο μεταξύ, μεγαλύτερη από το 2017 ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων της Γερμανίας στις σημερινές βουλευτικές εκλογές της χώρας, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο.
Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.


Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο – ανάμεσά τους και η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.
Η ψήφος πάντως του υποψηφίου καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ‘Αρμιν Λάσετ θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά “παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας”, ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Ο κ. Λάσετ, κατά την άσκηση νωρίτερα σήμερα του εκλογικού του δικαιώματος στο ‘Ααχεν, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο κατά τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται. “Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους”, ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα ακυρωθεί.


Exit mobile version