Έκκληση της Κομισιόν για το Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης για τη Μετανάστευση

Έναν πρώτο απολογισμό των ενεργειών της ΕΕ για τη διαχείριση των ροών των μεταναστών κατά μήκος της λεγόμενης Διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της επόμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει σε δήλωση της η επίτροπος Φεντερίκα Μογκερίνι στόχος είναι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή «με έναν βιώσιμο και ανθρωπιστικό τρόπο που εμπνέει σεβασμό».

Σε γενικές γραμμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση για ταχύτερη υλοποίηση του συμφωνηθέντος με Αφρικανικές χώρες “Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης για τη Μετανάστευση”, καθώς και για περαιτέρω ενέργειες όσον αφορά τη Διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών δράσεων.

Από την έναρξη της εφαρμογής του Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης, τον Ιούνιο του 2016, έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα, είναι η πρώτη εκτίμηση της έκθεσης της Επιτροπής, όπου υπογραμμίζεται ότι «έχει αρχίσει να παίρνει μορφή η δράση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και της λαθρεμπορίας, καθώς και για την παροχή βοήθειας στους μετανάστες. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Στον Νίγηρα, ο αριθμός των μεταναστών που λαμβάνουν στήριξη σε κέντρα που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) διπλασιάστηκε το 2016, φθάνοντας τους 15.000 και πλέον. Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έλαβαν βοήθεια για εθελούσια επιστροφή στις κοινότητες προέλευσής τους και εννέα σχέδια του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική στηρίζουν τη γενική ανάπτυξη του Νίγηρα.

Πρόσθετα σχέδια εγκρίθηκαν για τη Σενεγάλη και το Μάλι με στόχο τη στήριξη της επανένταξης και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης.

Περαιτέρω προγράμματα για τη στήριξη των μεταναστών και των κοινοτήτων υποδοχής τους σχεδιάζονται για την Αιθιοπία και Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι-Σύνδεσμοι Μετανάστευσης έχουν αποσταλεί και στις πέντε χώρες προτεραιότητας.

Συνολικά 42 νέα προγράμματα ύψους 587 εκατομμυρίων ευρώ συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική. Εγκρίθηκαν 106 σχέδια, ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ λειτουργεί σε 26 χώρες, με συνολικά κονδύλια 2,5 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των 152 εκατ. ευρώ για τα οποία έχουν δεσμευθεί μέχρι στιγμής τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλοι χορηγοί.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ακόμη ότι δίνεται προτεραιότητα στη διαχείριση των ροών μετανάστευσης κατά μήκος της Διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, με τη διάθεση 200 εκατομμυρίων το 2017 για έργα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, ιδίως στη Λιβύη. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται, η μείωση του αριθμού των περασμάτων και η συνέχιση της διάσωσης ζωών στη θάλασσα, η εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά των λαθρεμπόρων και των διακινητών, η προστασία των μεταναστών, η αύξηση των επανεγκαταστάσεων και η προώθηση των εθελούσιων επιστροφών, και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μέσω των νότιων συνόρων της Λιβύης.

Όπως αναφέρεται η επιχείρηση Sophia ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο κατάρτισης για 93 μέλη της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης και έχει ξεκινήσει έναν δεύτερο κύκλο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπληρώνει τις παραπάνω ενέργειες, επεκτείνοντας τις ειδικευμένες δράσεις κατάρτισης για τα μέλη της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης μέσω της επιχείρησης Seahorse. Μέχρι τον Ιούλιο 2017 έχουν προγραμματιστεί 15 νέες επιμορφώσεις.


Exit mobile version