Έγκλημα διαρκείας: Πώς η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία ανατρέπει τα δεδομένα – Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΆΤΟΥ, Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, ΙΣ. ΚΑΡΙΠΙΔΗ, Θ. ΜΩΡΙΑΤΗ, Δ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ, Σ. ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Ο πόλεμος μπήκε την περασμένη Πέμπτη στη δεύτερη εβδομάδα και γίνεται καθημερινά πιο σκληρός και φονικός, ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι δεν θα τελειώσει σύντομα.

Οι Ουκρανοί αμύνονται λυσσαλέα, αλλά και οι Ρώσοι πλέον ρίχνουν στη μάχη το σύνολο των δυνάμεων εισβολής και πολύ βαριά όπλα, ενώ προσπαθούν με συνεχές σφυροκόπημα να κάμψουν την αντίσταση των Ουκρανών που έχουν οχυρωθεί στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο, κάτι που προκαλεί πλέον μεγάλες απώλειες και στον άμαχο πληθυσμό.

Το έγκλημα διαρκείας που συντελείται επί του ουκρανικού εδάφους έχει προκαλέσει ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Το Κρεμλίνο εμφανίζεται πάντως αποφασισμένο να επιβάλει τη βούλησή του στην Ουκρανία και να προχωρήσει τον σχεδιασμό του για αποπομπή της κυβέρνησης και διαμελισμό της χώρας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μάλιστα, ξεκαθάρισε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν –για τρίτη φορά από την αρχή του πολέμου- ότι οι στόχοι της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία (αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς) θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε μάλλον θορυβημένος από αυτή τη συνομιλία. Σύμφωνα με πηγές του Ελιζέ, η εκτίμησή του ήταν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα στην Ουκρανία -και ιδιαίτερα στις πολιορκημένες πόλεις- θα αγριέψουν ακόμη περισσότερο.

Για το εφιαλτικό αυτό σενάριο υπάρχει το προηγούμενο του πολέμου στην Τσετσενία και του ανηλεούς βομβαρδισμού του Γκρόζνι, καθώς οι Ουκρανοί κορυφώνουν τις ετοιμασίες τους για να δώσουν τη μάχη μέσα στις πόλεις.

Σε μια σειρά από δραματικά διαγγέλματα σε διάστημα 24 ωρών, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι οι Ουκρανοί δεν θα παραδώσουν τη χώρα και θα αντισταθούν, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στόχος του δεν είναι ένα ολοκαύτωμα, αλλά η ειρήνη.

Είναι σαφές ότι ο Ζελένσκι, παρά την τεράστια αποδοχή που έχει πλέον από τους συμπατριώτες του, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Την Πέμπτη διεξήχθη στο Μπρεστ της Λευκορωσίας ακόμα ένας γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, παρά μόνο στη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων», ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τις πόλεις οι άμαχοι.

Στο πεδίο, εκτός από την πολιορκία των πόλεων (Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη), οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα και προχωρούν, βάσει του επιχειρησιακού τους σχεδίου, για να καταλάβουν όλο το παράκτιο μέτωπο της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική Θάλασσα και πρακτικά να κόψουν τη χώρα στα δύο.

Παρά τις αποτυχίες της πρώτης εβδομάδας, που οφείλονταν σε κακή προετοιμασία της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και στην πιο σύγχρονη και ευέλικτη δομή που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ο ουκρανικός στρατός, η υπεροχή σε άνδρες, υλικό και βαριά όπλα είναι συντριπτική.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, είναι άγνωστο αν οι Ουκρανοί θα καταθέσουν τα όπλα. Ακόμα και αν χάσουν τις πόλεις, έχουν παράδοση στον ανταρτοπόλεμο.

Έμπειροι διπλωμάτες θυμούνται ότι στη δυτική Ουκρανία υπήρχε αντάρτικο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διήρκεσε έως το 1962. Η ρωσική εισβολή, όμως, έχει αναστατώσει όλες τις γειτονικές στην Ουκρανία χώρες και αυτές που συνορεύουν με τη Ρωσία. Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι η Γεωργία και η Μολδαβία έσπευσαν να υποβάλουν αίτημα για ένταξή τους στην Ε.Ε., ενώ οι ρωσικές απειλές προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία έχουν προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη των δύο χωρών, που συζητούν πλέον ακόμα και την εγκατάλειψη της ουδετερότητας και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η αλλαγή στάσης της Γερμανίας, που εγκατέλειψε μια πολιτική καλών σχέσεων με τη Ρωσία με ιστορία άνω των 50 ετών και ανακοίνωσε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα εξοπλισμών ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η μεταστροφή της Γερμανίας και η πρόθεσή της να αναβιώσει από κοινού με τη Γαλλία τον γαλλογερμανικό άξονα, ώστε να προχωρήσουν με το θέμα του ευρωστρατού, αλλάζει τις ισορροπίες στη Γηραιά Ήπειρο, σκληραίνει όμως και τη στάση των Ρώσων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


Exit mobile version