Quantcast
Εύσημα για τη γερμανική επαγγελματική εκπαίδευση - enikonomia.gr
share

Εύσημα για τη γερμανική επαγγελματική εκπαίδευση

δημοσιεύτηκε:

Η μετάβαση από την επαγγελματική εκπαίδευση στο επάγγελμα είναι ομαλή και η επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία είναι «υποδειγματική» σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα διεθνώς. Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη νέα έκθεσή του για το εκπαιδευτικό σύστημα των 35 κρατών/μελών του, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο Βερολίνο.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, το γεγονός ότι η πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού διαθέτει απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης οφείλεται στο σύστημα «διπλής εκπαίδευσης» που εφαρμόζει η χώρα, το οποίο αποτελεί συνδυασμό πρακτικής άσκησης του εκάστοτε επαγγέλματος εντός μιας επιχείρησης και παράλληλης φοίτησης σε επαγγελματική σχολή.

«Μεγάλη επιτυχία για την αγορά εργασίας»


Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, άτομα νεαρής ηλικίας στη Γερμανία έχουν, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία (σ.σ. ως γνωστόν, και η Ελλάδα), καλές ευκαιρίες για ένα θετικό ξεκίνημα στην επαγγελματική ζωή. Μόλις ένα στα δέκα άτομα στη Γερμανία δεν κατορθώνει να βρει πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πέρυσι μόλις το 8,6% των ατόμων ηλικίας 15 έως 29 ετών ούτε φοιτούσε στο σχολείο, ούτε λάμβανε επαγγελματική εκπαίδευση, ούτε είχε κάποια θέση εργασίας. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά και μάλιστα αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Μόνο η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο κατέγραψαν χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό. «Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι μεγάλη επιτυχία για την αγορά εργασίας», συμπεραίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του.

Ανισότητα ευκαιριών


Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση δεν είναι όλα ρόδινα στη Γερμανία. Όπως επισήμανε ο ειδικός του ΟΟΣΑ Αντρέας Σλάιχερ, εξακολουθεί να παρατηρείται μεγάλη ανισότητα ευκαιριών στο πεδίο της εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες ανέλιξης για νέους και νέες από οικογένειες χαμηλής μόρφωσης εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, σχολίασε ο γερμανός ειδικός.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, μόλις ένα στα δέκα άτομα ηλικίας 21 έως 44 ετών με γονείς χωρίς σχολικό απολυτήριο έχει καταφέρει να ολοκληρώσει κάποιες σπουδές. «Μόλις σε έξι χώρες παρατηρείται χαμηλότερη (σ.σ. κοινωνική) κινητικότητα», επισήμανε ο Αντρέας Σλάιχερ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.