ΕΕ – Τουρκία: Θα «επιβιώσει» η συμφωνία για το προσφυγικό;

Η απειλή διά στόματος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ήταν σαφής. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε χθεσινή του συνέντευξη στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung, έκανε λόγο για κατάρρευση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό έως το τέλος του χρόνου εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Μια απειλή που έρχεται αμέσως μετά την ανοιχτή κριτική της γερμανίδας καγκελαρίου για τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε καταβάλει καθοριστική προσπάθεια για την επίτευξη της προσφυγικής συμφωνίας τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Χριστιανοδημοκράτη επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, οι απειλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου υπηρετούν συγκεκριμένη στρατηγική. Όπως επισημαίνει, «πιστεύω ότι θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τη συζήτηση που διεξάγουμε τώρα στην Ευρώπη εξαιτίας των ανακοινώσεων για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία».

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεση να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία στη βουλή. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες επικρίνουν και τις συλλήψεις δημοσιογράφων, πολιτικών της αντιπολίτευσης και επικριτών της κυβέρνησης, καθώς και τις μαζικές απολύσεις τούρκων δημοσίων υπαλλήλων, δικαστών και εισαγγελέων. Οι εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν βασικό εμπόδιο στην κατάργηση της βίζας. «Αγκάθι» για την Ευρώπη είναι και ο τουρκικός αντιτρομοκρατικός νόμος, που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία, παρατηρεί η πράσινη ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς και τονίζει: «Η απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον η Τουρκία διευθετήσει το ζήτημα των αντιτρομοκρατικών νόμων».

Επίκληση των αμοιβαίων συμφερόντων ΕΕ – Τουρκίας


Η μεταρρύθμιση των επίμαχων αντιτρομοκρατικών διατάξεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Ως εκ τούτου ελπίζω ότι όταν τερματιστεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα, τότε θα έρθει ενδεχομένως η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για μεταρρύθμιση αυτού του νόμου», λέει ο Μάρτιν Σουλτς.

Δεδομένου ότι ο τερματισμός της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και η μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου δεν είναι προς το παρόν ορατά στην Τουρκία, η συμφωνία για το προσφυγικό μοιάζει να βρίσκεται στον αέρα. Ωστόσο, ο Έλμαρ Μπροκ δεν πιστεύει ότι οι τουρκικές απειλές θα γίνουν πραγματικότητα, τονίζοντας τα κοινά συμφέροντα ΕΕ και Τουρκίας. Όπως δηλώνει, «τα δύο τρίτα των άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία προέρχονται από την ΕΕ».

Πηγή: DW

Exit mobile version