Ε.Ε: Σοβαρές αμφιβολίες αν θα είναι δημοκρατικές οι επικείμενες εκλογές στη Ρωσία

H απόρριψη της υποψηφιότητας του υπ΄αριθμόν ένα αντιπάλου του Κρεμλίνου, του Αλεξέι Ναβάλνι, «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό της Ρωσίας και την προοπτική διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών το προσεχές έτος», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος των υπηρεσιών εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH) αποφάνθηκε πως ο Ναβάλνι στερήθηκε το δικαίωμά του να έχει μια δίκαιη δίκη το 2013 και τελικά καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής δεν ήταν έκπληξη, καθώς το σώμα είχε προειδοποιήσει πολλές φορές πως ο Ναβάλνι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πριν από το 2028, λόγω αυτής της καταδίκης του σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή σε μια υπόθεση που ανάγεται στο 2009.

«Αναμένουμε από τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν δίκαιες ευκαιρίες και κατά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου», είπε η εκπρόσωπος, που κάλεσε τη Ρωσία να προσκαλέσει τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία την Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκειμένου να στείλει αποστολή παρατηρητών στις εκλογές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βασίσει την κρίση της για την εκλογική διαδικασία στα αποτελέσματα αυτά, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ/AFP



Exit mobile version