ΕΕ: Προωθείται ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων

Η πρόταση για σύσταση ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των εξωτερικών συνόρων του Σένγκεν θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και στη συνέχεια στους ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου θα δοθούν και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συνέχεια.

Η πρόταση της Κομισιόν κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να αντιμετωπίζονται προσφυγικές κρίσεις στην Ευρώπη, όπως τελευταία με τη Συρία και τους πρόσφυγες που μέσω της ελληνικής επικράτειας εισήλθαν στη ζώνη του Σένγκεν.

 

Δικαίωμα επέμβασης χωρίς αίτημα από την ενδιαφερόμενη χώρα

Το σημείο της πρότασης που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις γιατί άπτεται της εθνικής κυριαρχίας είναι το δικαίωμα στο σώμα της συνοριοφυλακής, που θα αποτελείται από 1.500-2.000 άτομα, να επεμβαίνει ακόμη και χωρίς να δέχεται αίτημα από την ενδιαφερόμενη χώρα. Αυτό θα γίνεται με πρόταση της Κομισιόν σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν θέλει ή δεν είναι σε θέση να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά του.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιον Φρανς Τίμερμανς , η εμπειρία με την Ελλάδα δείχνει ότι αν περιμένει κανείς πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και ο βασικός ρόλος του σώματος των συνοριοφυλάκων θα είναι η συνεχής ανάλυση των της κατάστασης που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα.

 

Επικριτικός απέναντι στους ευρωπαϊκούς χειρισμούς ο Νίκος Κοτζιάς

Ο κ. Τίμερμανς, σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα, αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από κάποιες κυβερνήσεις, ωστόσο, όπως είπε, καμία χώρα δεν έχει προτείνει κάτι, αντίθετα όλοι ζητούν την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

«Δεν υπάρχουν εθνικά εξωτερικά σύνορα, τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης, άρα είναι κάτι περισσότερο από λογικό ότι η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη», είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες ιδιαίτερα επικριτικός, υπογραμμίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά όργανα βιάζονται πάρα πολύ προσπαθώντας στο… πόδι να επιλύσουν προβλήματα.

Όπως είπε, η οποία αλλαγή στον κανονισμό του Frontex πρέπει να προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό.

Πηγή: DW

Exit mobile version