ΕΕ: Έρχεται νέο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό απαλλαγής από τον ΦΠΑ – Ποια είναι τα οφέλη

Κομισιόν

Να αντικατασταθεί η τρέχουσα έντυπη έκδοση του πιστοποιητικού απαλλαγής από τον ΦΠΑ με ψηφιακή μορφή προτείνει η Κομισιόν προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. να συμβαδίσουν με την ψηφιακή εποχή.

Η κίνηση είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την ψηφιοποίηση των διαδικασιών εξαίρεσης, με ηλεκτρονική έκδοση του πιστοποιητικού και αντίστοιχη υποδομή πληροφορικής για την επεξεργασία του.

Το πιστοποιητικό απαλλαγής από τον ΦΠΑ χρησιμεύει ως δικαιολογητικό για διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα που αποδεικνύουν ότι τα αγαθά ή οι υπηρεσίες που αγοράζουν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Η υπάρχουσα έντυπη έκδοση του πιστοποιητικού απαλλαγής από τον ΦΠΑ δεν είναι έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, καθώς δεν είναι συμβατή με τις ανάγκες των ψηφιακών διοικητικών διαδικασιών, ούτε επιτρέπει την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή που είναι κοινό πρότυπο σε πολλούς τομείς σήμερα.

Επιπλέον, η τρέχουσα παρωχημένη έντυπη έκδοση θέτει προκλήσεις για τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κόστους, του διοικητικού φόρτου και της έλλειψης ευελιξίας.

Η Κομισιόν

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν ενέκρινε νομοθετική δέσμη στις 8 Ιουλίου 2024, προτείνοντας την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (οδηγία ΦΠΑ) και του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου (ο εκτελεστικός κανονισμός ΦΠΑ). Η πρόταση περιλαμβάνει εκτελεστικά μέτρα που καθορίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες και προδιαγραφές σχετικά με την ισχύουσα ηλεκτρονική μορφή του πιστοποιητικού και τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να υποβληθεί σε ηλεκτρονική επεξεργασία.

Η λύση αυτή περιλαμβάνει ηλεκτρονική φόρμα σε μορφή PDF και ηλεκτρονική διαδικασία για το πιστοποιητικό απαλλαγής από τον ΦΠΑ, που θα επιτρέπει επίσης τη χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών υπογραφών. Η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται επίσης με τον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όπου υπάρχει ήδη νομική βάση για μια ηλεκτρονική λύση.

Λόγω του μεγάλου αριθμού έργων πληροφορικής που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την έντυπη έκδοση του πιστοποιητικού εξαίρεσης για μια μεταβατική περίοδο έως τις 30 Ιουνίου 2030.

Η Κομισιόν ζητεί από τους οι πολίτες να πουν έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2024 τη γνώμη τους σχετικά με την πρόταση σχετικά με την ηλεκτρονική έκδοση του πιστοποιητικού απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

 

 

Exit mobile version