«Στα χέρια της Ελλάδας το μέλλον της Ευρώπης» είναι ο τίτλος άρθρου του περιοδικού Economist που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή και το οποίο υποστηρίζει πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η ελληνική κρίση θα αλλάξει την ΕΕ για πάντα.
Κάνει λόγο για «τραγωδία, όπου ένα αποτέλεσμα που όλες οι πλευρές λένε πως δεν επιθυμούν, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό».
Σύμφωνα με τον Economist το χάος που επικρατεί ήδη στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, αν μη τι άλλο, γιατί τα μικρά κέρδη από την χρεοκοπία και την υποτίμηση του νομίσματος θα υπερκεραστούν κατά πολύ από τη πολιτική και την οικονομική αστάθεια.
Το άρθρο συνεχίζει, εκφράζοντας την άποψη ότι για την υπόλοιπη Ευρώπη, ένα `Grexit` ενέχει κινδύνους για τους οποίους είναι καλά προετοιμασμένη, κατά κύριο λόγο αυτόν της αποτυχίας ενός κράτους μέλους στο νοτιοανατολικό της άκρο.
«Αλλά καθώς το δράμα γίνεται πιο απελπιστικό, οι Ευρωπαίοι δείχνουν να ανησυχούν λιγότερο», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «τους καθησυχάζει το γεγονός ότι η δυσλειτουργικότητα της Ελλάδας είναι μοναδική». Αρκετοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «χωρίς την Ελλάδα η ευρωζώνη μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο σταθερή».
«Δυστυχώς αυτό (το συμπέρασμα) είναι λανθασμένο», γράφει ο Economist.
Προτρέπει τους αναγνώστες να ρίξουν μια ματιά πέρα από την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «η απειλή περαιτέρω διένεξης εντός του ευρώ φαντάζει σχεδόν αναπόφευκτη».
Παρά το γεγονός ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα αποδείκνυε ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο, υποστηρίζει, κανείς δεν θα ήξερε η παραβίαση ποιων κανόνων θα σήμαινε την αποβολή μιας χώρας απ` αυτό.
Ούτε, συνεχίζει, και θα επίλυε την αναπόφευκτη πόλωση μεταξύ των κυβερνήσεων που είναι πιστωτές και αυτών που είναι χρεώστες σε περιπτώσεις διάσωσης.
Αν το κοινό νόμισμα δεν κατανοήσει την ανάγκη που υπάρχει για μεταρρύθμιση, τότε αυτή η κρίση ή η επόμενη θα καταδείξει περισσότερες «Ελλάδες», περισσότερα λάθη και περισσότερες ζοφερές εβδομάδες. Σε βάθος χρόνου, θα καταστρέψει το ευρώ και την ίδια την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το περιοδικό υποστηρίζει ότι «αυτή τη στιγμή οι Έλληνες χρειάζονται ένα νέο πρωθυπουργό». «Οι σχέσεις με τον πονηρό κ. Τσίπρα έχουν καταστραφεί: με αυτόν στην εξουσία, θα δυσκολευτούν να μείνουν στο ευρώ».
Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, γράφει ότι «μακροπρόθεσμα η ευρωζώνη πρέπει να νοικοκυρευτεί». Ένα σταθερό νόμισμα θα είναι το αντάλλαγμα της δημοσιονομικής κυριαρχίας, σημειώνει προσθέτοντας ότι για να προστατευτούν από την οποιαδήποτε ύφεση τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να δημιουργήσουν αυτόματους μηχανισμούς, όπως συλλογική ασφάλιση κατά της ανεργίας, που θα διοχετεύουν επιπρόσθετα κονδύλια σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση.
Αντί για πακέτα διάσωσης, αναφέρει, η ευρωζώνη χρειάζεται την από κοινού ανάληψη ευθύνης για τους κινδύνους υπό δημοσιονομικούς κανόνες που είναι πιο υποχρεωτικοί απ` ό,τι οι σημερινοί και κάνει λόγο για κάποιου τύπου “ευρωομόλογα”, ή εθνικό χρέος το οποίο θα είναι εγγυημένο από κοινού.