Quantcast
Economist: Πώς μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ - enikonomia.gr
share

Economist: Πώς μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Δεν είναι η πρώτη φορά που επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα “σπάνε” τα νεύρα των Ευρωπαίων, σημειώνει σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Economist.

Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Αντώνης Σαμαράς για τις 25 Ιανουαρίου 2015, αναζωπύρωσαν τους φόβους για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει το δημοσίευμα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και συγκρουστεί με τους δανειστές, δεν αποκλείεται το Grexit να γίνει πραγματικότητα.

Μια πολιτική απόφαση για την εκδίωξη της χώρας από το ευρώ, θα μπορούσε να επιβληθεί από την ΕΚΤ, εάν απέκλειε τις ελληνικές τράπεζες από τις λειτουργίες ρευστότητας και το σύστημα πληρωμών.

“Θα προκαλέσουν οι ελληνικές εκλογές ένα Grexit”; διερωτάται ο Economist.

Μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια μιας μπλόφας τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και την πλευρά των ευρωπαίων πιστωτών και της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα υποχωρήσουν προκειμένου να αποφύγουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που θα έπληττε την ευρωζώνη στο σύνολό της, καταρρίπτοντας την αρχή ότι η ένταξη στο ευρώ είναι αμετάκλητη», τονίζει το βρετανικό περιοδικό.

Ενάντια σε αυτή την μπλόφα, η γερμανική κυβέρνηση έχει την δική της: θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσει σε αυτό που θεωρεί εκβιασμό, αν μη τι άλλο διότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε πολιτικούς σε άλλες χώρες με πρόγραμμα διάσωσης, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αλ. Τσίπρα».

Την τελευταία φορά που παίχτηκε αυτό το “παιχνίδι”, το καλοκαίρι του 2012, υποχώρησαν και οι δύο πλευρές.

Το ελληνικό εκλογικό σώμα το έπραξε με το να μην υποστηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βγήκε δεύτερος στις εκλογές του Ιουνίου, επιτρέποντας στον Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Και η γερμανική κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να υποστηρίξει τον Αν. Σαμαρά και να μην επιβάλει ένα Grexit, όπως κάποτε αναμενόταν, εν μέσω φόβων για τις συστημικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για την ευρωζώνη.

Οι αγορές φοβούνταν ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες την Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση και οι δύο πλευρές έχουν ξανά λόγους για να αποφύγουν ένα Grexit, αλλά η ισορροπία της διαπραγματευτικής ισχύος έχει μετατοπιστεί από την Ελλάδα στην Γερμανία.

Το συστημικό ρίσκο για την ευρωζώνη από την έξοδο της Ελλάδας, είναι λιγότερο εμφανές από ό,τι το 2012, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταρρεύσει κατά μήκος της περιφέρειας, αν μη τι άλλο εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που θα ενθάρρυνε τη γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή.

Οι Έλληνες από την πλευρά τους, έχουν υπομείνει ήδη πολύ πόνο προκειμένου να παραμείνουν στο ευρώ, κάτι που η πλειοψηφία θεωρεί ως καλό για τη χώρα παρά κακό.

Η οικονομία έχει βγει από τη δίνη της και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι βαριά χρεωμένη στους πιστωτές της, οι όροι είναι εξαιρετικά επιεικείς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.