Ηρθε η ώρα για μια οποιαδήποτε λύση στο ελληνικό ζήτημα, μέσα στον Ιούνιο, αναφέρει ο Economist.
Οπως υποστηριζει χαρακτηριστικά, το αμερικανικό περιοδικό, «το τελευταίο επεισόδιο στο ελληνικό δράμα που παίζεται εδώ και καιρό, φτάνει στο αποκορύφωμά του καθώς μετά την εκλογή της αριστερής κυβέρνησης του Α. Τσίπρα τον Ιανουάριο, πιστωτές και ελληνική κυβέρνηση ανταλλάσσουν απειλές».
Η λύση αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμη και καταστροφική οδηγώντας την Ελλάδα, σε αθέτηση των πληρωμών της, την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, το πάγωμα των καταθέσεων και τέλος την έξοδο της από το ευρώ.
Αλλά καθώς ο χρόνος και τα χρήματα εξαντλούνται, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν εν τέλη μια συμφωνία.
Αυτός που όμως βρίσκεται στη χειρότερη θέση από όλους είναι αναμφισβήτητα ο Α. Τσίπρας.
Η τελευταία πληρωμή προς το ΔΝΤ των 750 εκατ εθρώ, έγινε μέσω ενός ειδικού λογαριασμού που είχε η Ελλάδα στο Ταμείο.
Τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει στο ΔΝΤ άλλα 300 εκ ευρώ στις 5 Ιουνίου, ποσό που ίσως να μην είναι σε θέση να πληρώσει. Όπως και άλλα 300 εκ ευρώ στις 12 Ιουνίου, 600 εκ Ευρώ στις 16 του ίδιου μήνα και άλλα 300 στις 19 Ιουνίου. Και φυσικά τα 6,2 δις ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και Αύγουστο.
Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει, ότι έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ΔΝΤ, καθώς και μισθούς και συντάξεις.
Όλα αυτά όμως γίνονται μέσω μιας σειράς απελπιστικών ελιγμών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η δέσμευση των αποθεματικών δημόσιων οργανισμών.
Την ίδια στιγμή, παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών των ιδιωτών προς το δημόσιο, με εκ ευρώ να συσσωρεύονται αλλά το ελληνικό κράτος να μην μπορεί να τα εισπράξει με αποτέλεσμα οι πληρωμές προς τρίτους να έχουν παγώσει και το Δημόσιο ταμείο να περιμένει μάταια επιδόσεις του ΦΠΑ.
«Η Ελλάδα έχει ήδη πέσει σε ύφεση, ενώ η ανάκαμψη που είχε δρομολογηθεί κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 καθυστερεί» τονίζει ο Economist τονίζοντας οτι «η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και επιπλέον 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόβλεψη Μάιο ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά μόλις 0,5% το 2015 όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν 2,9%».
Ο Economist αναφέρεται και στην κακή εικόνα των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι θα είναι αυτές που «θα λυγίσουν πρώτες» μετά την τεράστια φυγή κεφαλαίων.
Και όπως εκτιμά, «με τόσα πολλά να χάσουν και οι δύο πλευρές, μια συμφωνία εξακολουθεί να εμφανίζεται ως η πιο πιθανή έκβαση, παρά το μέχρι στιγμής αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Μια συμφωνία που δεν θα ξεκλειδώσει αμέσως νέο χρήμα και θα απαιτήσει έγκριση από τα Κοινοβούλια των 19 χωρών μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας».