Quantcast
Εμπορικές συναλλαγές Ευρώπης - Κίνας: Νέες δηλώσεις Μακρόν, Σι Τζινπίγκ και Φον Ντερ Λάιεν - enikonomia.gr
share

Εμπορικές συναλλαγές Ευρώπης – Κίνας: Νέες δηλώσεις Μακρόν, Σι Τζινπίγκ και Φον Ντερ Λάιεν

δημοσιεύτηκε:

Υπέρ της εφαρμογής «ισότιμων κανόνων για όλους» στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ.

«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα και από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε με ισορροπημένο τρόπο τις σχέσεις με την Κίνα», δήλωσε από το Ελιζέ, κατά την έναρξη μιας τριμερούς συνάντησης παρουσία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως ο «συντονισμός» με το Πεκίνο μπροστά στις «μεγάλες κρίσεις» στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή είναι «απολύτως αποφασιστικής σημασίας».

«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ένα κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια», υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας την «αποφασιστικότητά της να τερματιστεί ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη». «Έχουμε συμφέρον να δείξουμε ότι η συνεργασία μας παράγει αποτελέσματα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας την «πρόκληση» της «ουσιαστικής οικονομικής σχέσης» μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου.

Η δήλωση του Κινέζου προέδρου

Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε από το Παρίσι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν τον «στρατηγικό συντονισμό» τους και να παραμείνουν «εταίροι», με φόντο τις πολυάριθμες διαφορές, σε τομείς που εκτείνονται από το εμπόριο έως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Με την ιδιότητα δύο σημαντικών παγκοσμίων δυνάμεων, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν την στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν τη στρατηγική συναίνεσή τους και να προχωρήσουν σε έναν στρατηγικό συντονισμό», δήλωσε ο Σι, στην αρχή της τριμερούς συνάντησης.

Αφιχθείς χθες στη Γαλλία για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίγκ θα γιορτάσει τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος επισκέπτεται την Ευρώπη για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, μεσούσης μιας συγκυρίας αυξανόμενων εντάσεων στο εμπόριο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερευνά κινεζικές βιομηχανίες μεταξύ άλλων για τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, την ώρα που το Πεκίνο έχει θέσει στο μικροσκόπιό της κυρίως τις εισαγωγές γαλλικού κονιάκ.

Λίγα λεπτά πριν από τις δηλώσεις τους, ο Μακρόν και ο Σι αντήλλαξαν χειραψία στον προαύλιο χώρο του Ελιζέ, την ώρα που η Μπάντα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς υποδεχόταν μουσικά τον επίσημο προσκεκλημένο.

Έπειτα από μια τελετή αργότερα σήμερα στο Μέγαρο των Απομάχων, ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να επιστρέψει στο Ελιζέ για μια νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μακρόν, κατόπιν για ένα επίσημο δείπνο. Οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν αύριο στα Πυρηναία για μια πιο προσωπική απόδραση, με τη συνοδεία των συζύγων τους

Η δήλωση της Ούρσουλα

Νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως θα απαιτήσει σήμερα «δίκαιο» ανταγωνισμό της Ευρώπης με την Κίνα  κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι.

«Θα πρέπει να δράσουμε προκειμένου να εγγυηθούμε πως ο ανταγωνισμός θα είναι δίκαιος και όχι στρεβλωμένος» είπε πριν από την τριμερή συνάντησή της με τον κ. Σι και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Κίνα κατασκευάζει το τρέχον διάστημα, με μαζικές επιδοτήσεις, περισσότερα από όσα πουλάει, λόγω της ασθενικής εσωτερικής ζήτησης. Αυτό οδηγεί σε υπερπροσφορά κινεζικών επιδοτούμενων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας» και σε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», κατήγγειλε. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά και μπορεί να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη», επέμεινε.

Σε προηγούμενες συναντήσεις της με τον Κινέζο πρόεδρο  είπε «ξεκάθαρα πως οι τωρινές ανισορροπίες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά δεν είναι βιώσιμες και πως αυτές θα πρέπει να διορθωθούν», πρόσθεσε.

Οι διαφωνίες για εμπορικά ζητήματα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο είναι πολλές.

Οι έρευνες

Καθώς η Ευρώπη πιέζεται, ανάμεσα στην αμερικανική και στην κινεζική οικονομία, με την τελευταία να επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, η ΕΕ έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις έρευνες για τις κινεζικές κρατικές ενισχύσεις σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, ειδικά σε εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατηγορούνται για στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Το Πεκίνο βλέπει με κακό μάτι τα μέτρα αυτά, καθώς θεωρεί ότι εγγράφονται σε πολιτική «προστατευτισμού». Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν δικές τους έρευνες για τις επιδοτήσεις, ιδίως για το γαλλικό κονιάκ, κάτι που αναμένεται να θίξει ο Γάλλος πρόεδρος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.