Ε.Ε: Έρχεται το Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

ΕΕ

Έρχεται το ψηφιακό πορτοφόλι στην Ε.Ε.  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το συμφωνημένο κείμενο, αυτό το νέο Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας θα επιτρέπει στους πολίτες να αναγνωρίζουν και να πιστοποιούν την ταυτότητα τους στο διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε εμπορικούς παρόχους – μια πρακτική που εγείρει ανησυχίες για την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και το απόρρητο.

Το πορτοφόλι της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί σε εθελοντική βάση.  Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν διατάξεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την προώθηση ενός ψηφιακού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς, αποφεύγοντας τις διακρίσεις σε βάρος όσων επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό πορτοφόλι.

Η συμφωνία προβλέπει δωρεάν «κατάλληλες ηλεκτρονικές υπογραφές» για χρήστες πορτοφολιών της ΕΕ, οι οποίοι είναι οι πιο αξιόπιστοι και έχουν την ίδια νομική υπόσταση με τη χειρόγραφη υπογραφή, καθώς και αλληλεπιδράσεις πορτοφολιού με πορτοφόλι, για τη βελτίωση της ρευστότητας των ψηφιακών ανταλλαγών. Οι ευρωβουλευτές ανέθεσαν επίσης τη φύση του πορτοφολιού ανοιχτού κώδικα για να ενθαρρύνει τη διαφάνεια, την καινοτομία και να ενισχύσει την ασφάλεια. Επιπλέον, θέτουν αυστηρούς κανόνες για την εγγραφή και την εποπτεία των εμπλεκόμενων εταιρειών, προκειμένου να διασφαλιστεί η λογοδοσία και η ιχνηλασιμότητα.

Προστασία δεδομένων και ιδιωτικότητα

Μέσω του λεγόμενου πίνακα ελέγχου απορρήτου, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους και να ζητούν τη διαγραφή των δεδομένων τους, όπως προβλέπεται από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Επιπλέον, το δικαίωμα χρήσης ψευδωνύμου κατοχυρώνεται στη νομοθεσία. Η νομοθεσία διευκρινίζει το πεδίο εφαρμογής των πιστοποιητικών ελέγχου ταυτότητας ιστοτόπων που είναι πιστοποιημένα, τα οποία διασφαλίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να επαληθεύσουν ποιος βρίσκεται πίσω από έναν ιστότοπο, διατηρώντας παράλληλα τους ισχύοντες καθιερωμένους κανόνες και πρότυπα ασφάλειας του κλάδου.

Η εισηγήτρια Romana Jerković (S&D, HR) δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ψηφιακής Ταυτότητας είναι νομοθεσία που αλλάζει το παιχνίδι και θα προωθήσει την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και της κοινωνίας στο σύνολό της. Στον πυρήνα της, ο πρωταρχικός στόχος αυτής της νομοθεσίας είναι να βελτιώσει την Η καθημερινή ζωή των πολιτών της ΕΕ διευκολύνοντας την πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όχι μόνο εντός των χωρών τους, αλλά και κατά τη διάρκεια ταξιδιών και παραμονής σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Σκοπός της είναι να τους ενδυναμώσει, θέτοντας σε πλήρη έλεγχο τη χρήση και την κοινή χρήση των Η ψηφιακή ταυτότητα έχει εξελιχθεί από μια απλή ευκολία σε καταλύτη για τη συμμετοχή των πολιτών, την κοινωνική ενδυνάμωση και ένα μέσο για την προώθηση της ενσωμάτωσης στην ψηφιακή εποχή».

Επόμενα βήματα

Η νομοθεσία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο προτού γίνει νόμος. Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας θα διεξαγάγει ψηφοφορία για τον φάκελο στις 28 Νοεμβρίου.

Ιστορικό

Μια μελέτη από την ερευνητική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι από την πανδημία, η παροχή δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. Ταυτόχρονα, οντότητες όπως τράπεζες, πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και εταιρείες κοινής ωφελείας, ορισμένες από τις οποίες απαιτείται να συλλέγουν χαρακτηριστικά ταυτότητας, ενεργούν ως επαληθευμένοι πάροχοι ταυτότητας. Οι υπάρχουσες λύσεις ψηφιακού πορτοφολιού επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύουν και να συνδέουν δεδομένα σε ένα ενιαίο, απρόσκοπτο περιβάλλον στα κινητά τους τηλέφωνα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η ευκολία έχει το κόστος της απώλειας του ελέγχου των προσωπικών δεδομένων, ενώ αυτές οι λύσεις αποσυνδέονται από μια επαληθευμένη φυσική ταυτότητα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον μετριασμό της απάτης και των απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

 

 

Exit mobile version