DW: «Χρυσή βίζα» για ισχυρά πορτοφόλια

Ο Πάουλο Πόρτας, αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης, δεν άφησε περιθώρια παρανοήσεων λέγοντας ότι «η χρυσή βίζα έφερε στη Πορτογαλία επενδύσεις 1,27 δις. ευρώ εντός δύο ετών. Θα ήταν ανοησία να κλείναμε το ‘μαγαζί’ μας και να κέρδιζαν άλλες χώρες αυτά τα χρήματα».

Αν και ενισχύονται οι φωνές που επικρίνουν την πολιτική χορήγησης βίζας σε μη ευρωπαίους πολίτες με κριτήριο την οικονομική επιφάνεια, η πορτογαλική κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει να παρέχει άδεια παραμονής σε εύπορους Κινέζους, Βραζιλιάνους, Ανγκολέζους και Ρώσους, δίνοντάς τους έτσι το δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα σε όλον το χώρο Σένγκεν – αρκεί βεβαίως να είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν το αντίστοιχο αντίτιμο.

 

Χορήγηση άδειας παραμονής με συνοπτικές διαδικασίες

Όποιος θέλει να λάβει άδεια παραμονής στην Πορτογαλία καλείται να καταβάλει 500.000 ευρώ για ακίνητα.

Για τα δεδομένα της ακριβής Λισαβόνας η τιμή αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί από ορισμένους ευκαιρία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν πλούσιοι Κινέζοι.

Ένα μεγάλο μέρος των πολυτελών κατοικιών στην πορτογαλική πρωτεύουσα και εκείνων που βρίσκονται δίπλα στις όμορφες παραλίες του Εστορίλ έχουν στο μεταξύ περάσει στην κατοχή Κινέζων.

Το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι αγοραστές τίμιοι αποδεικνύεται από την πρόσφατη σύλληψη ενός κινέζου κατόχου χρυσής βίζας, ο οποίος αντιμετωπίζει στην πατρίδα του κατηγορίες για απάτη και άλλα σοβαρά εγκλήματα και πρόκειται να απελαθεί.

«Δίνουμε άδεια παραμονής σε ανθρώπους χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευση των χρημάτων τους», προειδοποιεί ο Ζοάο Σεμέδο, βουλευτής του Αριστερού Μπλοκ (Bloco da Esquerda). Όπως και οι πορτογάλοι σοσιαλιστές, έτσι και το αριστερό πορτογαλικό κόμμα εναντιώνεται στην πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη βίζα.

Μάλιστα, η Άννα Γκόμες, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε μάλιστα λόγο για εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα απόκτησης χρυσής βίζας στην Πορτογαλία για να εισχωρήσουν στην Ευρώπη.

Η χορήγηση της χρυσής βίζας είχε σταματήσει προσωρινά στο τέλος του προηγούμενου έτους, όταν ο διευθυντής του τμήματος αλλοδαπών της αστυνομίας και ορισμένοι υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν με την υποψία της διαφθοράς. Το σκάνδαλο είχε αναγκάσει τότε σε παραίτηση και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μιγκέλ Μασέδο.

Το 2014 πωλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 1.500 χρυσές βίζες. Οι περισσότεροι αγοραστές τους δεν επένδυσαν τα ευκταία ποσά σε δημιουργία επιχειρήσεων, αλλά περιορίστηκαν κατά κύριο λόγο στην αγορά πολυτελών ακινήτων.

«Η χρυσή βίζα δεν οδήγησε σε καμία επένδυση στην πορτογαλική οικονομία, αλλά χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ακίνητα. Οι περισσότεροι Κινέζοι που αγοράζουν, δεν μένουν καν εδώ μόνιμα», τονίζει ο Σέρζιο Άλβες, γενικός γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πορτογαλίας – Κίνας.

 

Πολλές πωλήσεις ακινήτων, ελάχιστες επενδύσεις

Αντίθετα, άκρως ευχαριστημένος από την πολιτική της κυβέρνηση δηλώνει ο Νούνο Ντουράο, κτηματομεσίτης με έδρα το Εστορίλ.

Όπως εξηγεί, «ο νόμος της χρυσής βίζας ήταν ένας από τους καλύτερους που δημιουργήθηκαν προκειμένου να βοηθηθεί η Πορτογαλία».

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη, η άνθηση της αγοράς ακινήτων έκανε τη χώρα ελκυστική για πλούσιους τουρίστες και παράλληλα έδωσε ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία που είχε πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση.

Η ευρωβουλευτής Άννα Γκόμες επιμένει στην κατάργηση της χρυσής βίζας, σχολιάζοντας με νόημα ότι όταν το ζητούμενο είναι το «γρήγορο χρήμα», η ηθική μένει στο περιθώριο.

Οι επικριτικές φωνές κάθε άλλο παρά αποθαρρύνουν την πορτογαλική κυβέρνηση. Μάλιστα ο αντιπρόεδρός της, Πάουλο Πόρτας, σκοπεύει να μειώσει την τιμή αγοράς της χρυσής βίζας στα 350.000, που θα διατίθενται σε έργα ανακαίνισης κτιρίων ή καλλιτεχνικά και επιστημονικά προγράμματα.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Exit mobile version