Δεν είναι μόνο οι πρόθυμοι κάτοικοι της Λέσβου που διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης. Ένας Τούρκος βουλευτής πρότεινε την πόλη Κιλίς στα τουρκοσυριακά σύνορα για το ίδιο βραβείο λόγω της συνεισφοράς των κατοίκων της.
Ο λόγος είναι ότι η πόλη έχει περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι ντόπιους. Όλοι όμως συμβιώνουν ειρηνικά. Ο δήμαρχος μάλιστα έχει αναρτήσει πανό στους δρόμους της πόλης που γράφουν: «Το Κιλίς έχει 90.000 μόνιμους κατοίκους και 120.000 Σύρους φιλοξενούμενους».
Την πρόταση για την υποψηφιότητα της πόλης για το Νόμπελ Ειρήνης έκανε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP Αϊχάν Σεφέρ Ουστίν: «Το Κιλίς είναι μια πόλη των καλών πράξεων, μια πόλη της ειρήνης και της αδελφοσύνης. Ευχόμαστε αυτές οι αρετές να ανταμειφθούν με ένα Νόμπελ Ειρήνης».
Η πόλη συχνά στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί σαν μια οπισθοδρομική μικρή επαρχιακή πόλη. Σήμερα θωρείται πρότυπο γιατί χωρίς πολύ μουρμούρα δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες: «Σε πολλές περιοχές υπήρξαν διαμάχες αλλά όχι στην πόλη Κιλίς. Προσπαθούμε με κάθε μέσο να το αποτρέψουμε», λέει χαρακτηριστικά ένας άντρας.
Απαιτείται άμεσα η βοήθεια της ΕΕ
«Έχουμε το δικαίωμα για ένα Νόμπελ. Εδώ και πέντε χρόνια οι κάτοικοι μοιράζονται ό,τι έχουν με τους Σύρους. Τους δίνουν δουλειά, τρόφιμα, τους δίνουν σπίτια, δωμάτια. Τους δίνουν χαλιά, έπιπλα. Δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις» λέει ένας άλλος κάτοικος της πόλης.
Δεν είναι όμως όλα ρόδινα. Τα ενοίκια έχουν τετραπλασιαστεί. Οι ντόπιοι πρέπει να περιμένουν πια πολύ στα νοσοκομεία. Πολλές οικογένειες προσφύγων αν και παραμένουν στο Κιλίς δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρο να πάνε στην κεντρική Ευρώπη.
Ο δήμαρχος της πόλης Χασά Καράν ζητά άμεσα τη βοήθεια της ΕΕ για να τα βγάλει πέρα η πόλη: «Δεν θέλουμε να διώξουμε τους πρόσφυγες από εδώ. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει σοβαρά να μας βοηθήσει. Εάν δεν έχουμε βοήθεια δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε με τη βία και τότε δεν θα βοηθούσε ούτε ένας φράχτης». Ο δήμαρχος ζητά χρήματα για νέες κατοικίες, νοσοκομεία και σχολεία. Μόνο έτσι μακροπρόθεσμα θα μπορέσει η συνύπαρξη να παραμείνει ειρηνική.
Πηγή: Deutsche Welle