Quantcast
DW: Τι σημαίνει για την ΕΕ η σταδιακή αποχώρηση Μέρκελ - enikonomia.gr
share

DW: Τι σημαίνει για την ΕΕ η σταδιακή αποχώρηση Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Ένα ζήτημα μονοπωλεί τα πηγαδάκια στις Βρυξέλλες: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την ΕΕ αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, απολέσει την επιρροή της μετά την απόφασή της να αποχωρήσει σταδιακά από την πολιτική σκηνή; Η Κομισιόν και όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί ούτε που θέλουν να ακούν όσους θέτουν υπό αμφισβήτηση την σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η Γερμανία διαθέτει σταθερή κυβέρνηση και ισχυρή καγκελάριο. Πολλοί ωστόσο στην Ευρώπη βλέπουν να φθίνει η επιρροή της ισχυρότερης ευρωπαίας πολιτικού μετά την απόφασή της να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του CDU στο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Αύριο η Άγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο τις θέσεις της για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που όμως που απασχολεί τις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι τι σημαίνει η αποχώρηση Μέρκελ για την Ευρώπη. Και τι θα γίνει με τα κορυφαία ζητήματα σε περίπτωση που υποχωρήσει η διεθνής επιρροή της καγκελαρίου; Και το σημαντικότερο: Τι θα γίνει αν η Μέρκελ αποχωρήσει ξαφνικά από την ενεργό πολιτική δράση; Μια ματιά στα σημαντικότερα κρισιμότερα ανοιχτά ζητήματα    

                                  Ποσόστωση στο προσφυγικό

Εδώ και καιρό η ΕΕ αναζητεί μάταια μια συμβιβαστική λύση. Το ζήτημα έχει προκαλέσει πλήθος αντιπαραθέσεις μεταξύ χωρών-μελών. Η καγκελάριος Μέρκελ επικρίθηκε σφοδρά για την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» στο προσφυγικό το 2015.

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ωστόσο κατάφερε να δρομολογήσει την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με την οποία εκτονώθηκε σε κάποιο βαθμό το τεταμένο κλίμα. Όμως για να επιβιώσει η αμφιλεγόμενη συμφωνία απαιτούνται στους κόλπους της Ένωσης πλειοψηφίες, τις οποίες μέχρι σήμερα διασφάλιζε η γερμανίδα καγκελάριος.

                           Η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Από κοινού με τη Γερμανία η Γαλλία δρομολογεί την θωράκιση του ευρώ έναντι μελλοντικών οικονομικών κρίσεων. Όμως ο γάλλος πρόεδρος δεν αποκλείεται να χάσει σύντομα τη σημαντικότερη σύμμαχό του. Ακόμα και αν η Άγκελα Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση Μακρόν για έναν ειδικό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, ο γάλλος πρόεδρος χρειάζεται την στήριξη των γερμανών συντηρητικών βουλευτών για να λάβει σάρκα και οστά το ακανθώδες ζήτημα της Τραπεζικής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ η Ιταλία εξελίσσεται όλο και περισσότερο παράγοντα αστάθειας για την Ευρώπη, επειδή εμμένει στην αύξηση του δημοσίου δανεισμού. Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ανησυχεί μάλιστα για μια αντιπαράθεση εκτός ελέγχου μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών αν η Γερμανία δεν συνεχίσει να μεσολαβεί.

                            Λαϊκισμός στην Ευρώπη

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα γίνει στο μέτωπο αναζήτησης συμβιβασμών στους κόλπους της ΕΕ σε περίπτωση που εκλείψουν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας. Χωρίς τις πιέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία θα συνεχίσουν να περιορίζουν το κράτος δικαίου.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την απόφαση Μέρκελ να μην είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία του CDU, ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ στήριξε δημόσια την Άγκελα Μέρκελ δηλώνοντας ότι οι Βρυξέλλες θα επιθυμούσαν η καγκελάριος να ολοκληρώσει τη θητεία της, μιας και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη δύσκολη περίοδο που διανύει η ΕΕ.

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.