DW: “Τέλος στις επαναπροωθήσεις προσφύγων”

Το πλήρες αδιέξοδο που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με το προσφυγικό προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συντονίσει το απόγευμα συνάντηση κορυφής 10 κρατών – μελών της ΕΕ και τριών υποψηφίων χωρών. Στη συνάντηση, που μετέχει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα λάβουν μέρος οι 13 Ευρωπαίοι ηγέτες, 10 από κράτη – μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία), τρεις υποψηφίες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία), η Λουξεμβουργιανή Προεδρία, και η Ύπατη Αρμοστεία για του Πρόσφυγες. Την τελευταία στιγμή κλήθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν ενοχλημένο, γιατί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης σε ανώτατο επίπεδο είναι θέμα αρμοδιότητάς του.

 

«Όχι στην επαναπροώθηση»

 

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της Επιτροπής αύξησε τις πιέσεις προς τις χώρες των Βαλκανίων για να σταματήσουν την πολιτική των «επαναπροωθήσεων», όπως την αποκάλεσε. Μιλώντας στην κυριακάτικη Bild έκανε έκκληση να τηρηθούν οι κανόνες του παιγνιδιού για να μην τεθεί εν αμφιβόλω ο κανονισμός Σένγκεν. Στην ίδια συνέντευξη κάλεσε τα κράτη – μέλη να κρατήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της προσφυγικής κρίσης. «Λείπουν ακόμη 2,3 δις ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς», σημείωσε ο Γιούνκερ που εξήγγειλε παράλληλα καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι όσοι έρχονται στα σύνορά μας αλλά δεν αναζητούν διεθνή προστασία, δεν θα έχουν δικαίωμα διέλευσης εντός της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για τυχόν κλιμάκωση της κρίσης σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών. «Κάθε μέρα μετρά. Ειδάλλως θα δούμε οικογένειες να καταποντίζονται στα κρύα νερά των Βαλκανίων» είπε χαρακτηριστικά .

 

Χρειάζεται η συνεργασία της Τουρκίας

 

Στόχος του κ. Γιούνκερ είναι η υιοθέτηση μιας δήλωσης που θα εκτονώσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα όπου δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι πρόσφυγες περιπλανώνται, υπό εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, από τη μια χώρα στην άλλη. Με τη δήλωση αυτή εφόσον υιοθετηθεί οι ηγέτες των παραπάνω χωρών θα δεσμεύονται να μην στέλνουν τους πρόσφυγες από τα σύνορα μιας χώρας σε εκείνα της άλλης, αλλά να καταγράφονται στην πρώτη χώρα εισόδου, να υποβάλουν αίτημα ασύλου και από εκεί και πέρα να γίνεται η μετεγκατάστασή τους.

Ωστόσο, στην πράξη κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας, η οποία εδώ και μέρες ζητάει ανταλλάγματα για να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, όπου η ίδια θα δεσμεύεται να επιβλέπει τα σύνορά της, ώστε να κλείσει η είσοδός τους προς την Ελλάδα και από εκεί στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Τουρκία ζητάει οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα, τα οποία είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν άμεσα. Από την άλλη εάν δεσμευθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συγκρατούν τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα εισόδου η Ελλάδα θα έχει τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου ότι χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας θα βρεθεί με ένα τεράστιο αριθμό προσφύγων, τον οποίο δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version