DW: Τα μεγάλα λόγια της ΕΕ για το προσφυγικό

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, οι 28 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν μια σειρά μέτρων τα οποία θεώρησαν «επείγοντα» για την αντιμετώπιση της «μεγαλύτερης πρόκλησης εδώ και δεκαετίες» όπως αναφερόταν στην καταληκτική ανακοίνωση.

Μια μέρα πριν από την επόμενη σημαντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η Κομισιόν προχώρησε σε έναν ενδιάμεσο απολογισμό για να διαπιστωθεί στην πράξη ποια από τα μέτρα πραγματικά εφαρμόστηκαν. «Ανησυχώ για τα κενά που έχουν δημιουργηθεί» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν και έβαλε «κακούς βαθμούς» στα κράτη μέλη. «Τα λόγια πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις» συμπλήρωσε.

Μια ματιά στους αριθμούς κάνει σαφές τι εννοεί ο Επίτροπος. Οι 28 ηγέτες αποφάσισαν τη δημιουργία ενός ταμείου βοήθειας για τη Συρία ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η Κομισιόν διέθεσε ήδη τα 500 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής όμως τα κράτη μέλη κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις οχτώ εκατομμύρια. Είχαν αποφασίσει ακόμα να διαθέσουν ένα δισεκατομμύριο για το επισιτιστικό πρόγραμμα των ΗΕ σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία. Η Κομισιόν διέθεσε ήδη τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα κράτη μέλη σε αυτή την περίπτωση συγκέντρωσαν συνολικά 270 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λείπει πάνω από το μισό του συνολικού ποσού για την «άμεση» βοήθεια που είχαν υποσχεθεί. Ακόμα, το ειδικό ταμείο για τους πρόσφυγες που προέρχονται από την Αφρική, έχει μείνει προς το παρόν άδειο.

 

Ελλείψεις σε προσωπικό

 

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με το θέμα των αναγκών σε προσωπικό. Η υπηρεσία φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑSO) έχουν δηλώσει πως χρειάζονται 1149 αστυνομικούς και υπαλλήλους. Μέχρι σήμερα Τετάρτη έχουν συγκεντρωθεί μόλις 129 άτομα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι πρώτες δειλές επιτυχίες σημειώνονται στον τομέα των λεγόμενων hot spot. Πρόκειται για ομάδες υποστήριξης, οι οποίες βοηθούν τις αρχές στην Ελλάδα και την Ιταλία στην καταγραφή των προσφύγων. Η πρώτη ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη το έργο της πριν από δυο εβδομάδες στην Λαμπεντούζα και σύντομα θα ξεκινήσει και στη Λέσβο καθώς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Το πρόβλημα βέβαια στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα οξύ, μια και λείπουν οι υποδομές αλλά είναι τεράστιος και ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνει καθημερινά.

Σιγά-σιγά ξεκίνησε και η κατανομή των 160.000 προσφύγων. Δεκαεννέα άτομα από την Ερυθραία μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στη Σουηδία και την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Τέλος, οι 28 είχαν αποφασίσει τη σύσταση κοινής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για να προστατεύονται αποτελεσματικότερα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Στο θέμα αυτό δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα μια και δεν έχει συμφωνηθεί ποιος θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία αυτού του σώματος.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version