DW: Τα φώτα στραμμένα στους υποψήφιους αντιπροέδρους

Στις φετινές προεδρικές εκλογές στην Αμερική, οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι έχουν ιδιαίτερη σημασία, μεγαλύτερη από ό,τι άλλες φορές στο παρελθόν. Ο κύριος λόγος είναι ότι όποιος και αν κερδίσει στις εκλογές, η Αμερική θα έχει ως πρόεδρο έναν άνθρωπο 70 ετών.

Με δεδομένο το εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα του ηγέτη της μόνης υπερδύναμης, ο ρόλος του αντιπροέδρου αποκτά εκ των πραγμάτων πολύ μεγαλύτερη αξία. Με το ίδιο σκεπτικό, η κατάσταση της υγείας της Κλίντον έχει καταστεί παράμετρος των εκλογών.


Έτσι, η χθεσινή τηλεμαχία ανάμεσα στον δημοκρατικό υποψήφιο αντιπρόεδρο, Τιμ Κέιν, και τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μάικ Πενς, είχε ιδιαίτερη σημασία. Στόχευαν και οι δυο στο να πείσουν ότι όχι μόνον ότι ο υποψήφιος πρόεδρος είναι καλύτερος του αντιπάλου, αλλά και ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι να τον αντικαταστήσουν στην προεδρία εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Σίγουρα πάντως οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι δεν ενθουσίασαν και μάλλον δεν έπεισαν. Πάντως, ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Ιντιάνα, που έχει διατελέσει και επί δώδεκα χρόνια βουλευτής, εμφανίσθηκε πιο ήρεμος, με ήπιο λόγο, και μάλλον ήταν ο νικητής, εκπέμποντας και μια αίσθηση νηφαλιότητας, εμπειρίας και γνώσης, που λείπει από τον Τραμπ. Υπό αυτό το πρίσμα η παρουσία του λειτούργησε υποβοηθητικά στην υποψηφιότητα του Τραμπ. Αντίθετα, ο αντίπαλός του, πρώην δήμαρχος του Ρίτσμοντ, πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος, και νυν γερουσιαστής της Βιρτζίνια, έδειξε να έχει αγχος, διέκοπτε συνέχεια τον αντίπαλό του, και μιλούσε υπερβολικά γρήγορα.

Ρωσία, μεταναστευτικό, κοινωνική ασφάλιση στο επίκεντρο


Οι δυο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για τις σχέσεις με τη Ρωσία, όπου ο δημοκρατικός υποψήφιος αντιπρόεδρος κατηγόρησε τον Τραμπ ότι θαυμάζει έναν δικτάτορα όπως τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Επίσης για τη μετανάστευση, με τον μεν ρεπουμπλικανό υποψήφιο να υποστηρίζει την εκδίωξη εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, τον δε δημοκρατικό αντίπαλό του να καταθέτει μια πιο ανεκτική προσέγγιση στο ευαίσθητο θέμα.

Άλλο ζήτημα που απασχόλησε το ντιμπέιτ ήταν η επιμονή του Τραμπ να μην δημοσιοποιεί τις φορολογικές του δηλώσεις, όπως και η διαχείριση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπου ο Πενς ως βουλευτής είχε υποστηρίξει ένα σχέδιο που θα επέτρεπε σε εργαζόμενους να τοποθετήσουν μέρος των εισφορών τους σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Μετά την “παρένθεση” της μιας και μοναδικής τηλεμαχίας των δυο υποψηφίων αντιπροέδρων, ακολουθούν άλλα δυο ντιμπέιτ Κλίντον – Τραμπ, την ερχόμενη Κυριακή 9 Οκτωβρίου, και δέκα ημέρες αργότερα, στις 19 του μηνός. Οι εκλογές διεξάγονται στις 8 Νοεμβρίου.

Πηγή: DW

Exit mobile version