DW: Σύνοδος κορυφής υπερθετικού βαθμού

Την ώρα που οι 7 ισχυρότεροι ηγέτες της υφηλίου προσπαθούν να λύσουν τα παγκόσμια προβλήματα 3.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο τεράστιο κέντρο τύπου που βρίσκεται στο Γκάρμις – Παρτεχνκίρχεν, 17 χιλιόμετρα από το Ανάκτορο Έλμαου.

Ο χώρος όπου έχει στηθεί είναι ιστορικός. Πρόκειται για το ολυμπιακό παγοδρόμιο που χτίστηκε για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

Οι διοργανωτές συνένωσαν τις τρεις τεράστιες αίθουσες για τις ανάγκες των δημοσιογράφων, έστρωσαν μοκέτα 6.000 τμ και πέρασαν καλώδια 180 χιλιομέτρων για ηλεκτρικό, τηλεπικοινωνίες και κλιματισμό.

 

5.000 σάντουιτς…

Υπάρχει και ένα κέντρο briefing στο ίδιο το Ανάκτορο Έλμαου, μικρότερο από το κέντρο τύπου που μόνο με ειδική διαπίστευση μπορεί κανείς να πάει.

Αλλά για να φτάσει εκεί πρέπει να πάρει ειδικό λεωφορείο και να υπολογίσει τρεις ώρες, τόσο διαρκούν όλες οι διαδικασίες ασφάλειας. Τέτοια διαπίστευση παίρνουν συνήθως τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, κάμεραμαν και φωτογράφοι, που κάνουν τη σχετική αίτηση πολλές εβδομάδες πριν, γιατί οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Οι υπόλοιποι 3000 δημοσιογράφοι παρακολουθούν μέσω μόνιτορ όλες τις επίσημες εικόνες, δηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτές τις μέρες δεν πρόκειται να πεινάσουν. 30 μάγειροι με 120 συνεργάτες δουλεύουν ακατάπαυστα για το πρωινό από τις 7.00 και ότι άλλο μεσολαβεί μέχρι το δείπνο στις 21.00. 5000 σάντουιτς, 2000 κιλά κρέας, 1000 κιλά ψάρι, 1000 κιλά φρούτα και λαχανικά, συνολικά 15 τόνοι τροφίμων για τρεις μέρες, μια τεράστια επιχείρηση catering γνωστού οίκου ντελικατέσεν του Μονάχου.

 

Για το θεαθήναι

Το άλλο μεγάλο βάρος φέρουν οι 20.000 αστυνομικοί. Ήδη χθες έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις πολέμιων των G7, στην αρχή ειρηνικά, αλλά στη συνέχεια σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. 7 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και αρκετοί διαδηλωτές.

Η αστυνομία έχει καταστρώσει σαφή στρατηγική, είναι πανταχού παρούσα και πιστεύει ότι έτσι «θα κόψει τη φόρα» σε όσους έρθουν για να προκαλέσουν επεισόδια.

«Έχουμε από την άλλη πλευρά μια σαφή και ευδιάκριτη παρουσία», λέει ο Πέτερ Ράιχλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Για την περίπτωση που εμφανιστούν κάποιοι και δεν τηρήσουν τους κανόνες του παιγνιδιού. γνωρίζουν ότι είμαστε εκεί».

Αλλά προηγούμενο συνόδους κορυφής των G7 χωρίς συγκρούσεις δεν υπάρχει στην ιστορία. Οι διαδηλωτές θέλουν να υπενθυμίσουν και πάλι στους 7 ότι παρά τη δύναμή τους δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα στραβά αυτού του κόσμου, τους πολέμους, την καταστροφή του κλίματος, τη φτώχεια και την πείνα.

Θεωρούν ότι εκπροσωπούν μια πολιτική μακριά από τον καθημερινό άνθρωπο και τις ανάγκες του. Και υποστηρίζουν ότι τέτοιες συναντήσεις κορυφής γίνονται για το θεαθήναι.

Πηγή: DW

Exit mobile version