Το κέντρο βάρους της προσφυγικής κρίσης έχει μετατοπιστεί σε Ελλάδα και Τουρκία. Με τη στήριξη ορισμένων κρατών της ΕΕ μπορεί να βρεθεί λύση, υποστηρίζει ο Γκ. Κνάους από την πρωτοβουλία Southeast-European Stability.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη DW, ο Γκέραλντ Κνάους από την πρωτοβουλία Southeast-European Stability μίλησε για τον κομβικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος. «Ελπίζω ότι η προσέγγιση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, η οποία προς το παρόν δεν βασίζεται σε αισθήματα συμπάθειας και εμπιστοσύνης αλλά σε συμφέροντα, ότι θα οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων. Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι -όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα- η Τουρκία να προσανατολιστεί σε αυτό που έκανε πριν από μερικά χρόνια, δηλαδή σε μεταρρυθμίσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης ελπίζω ότι θα βελτιωθούν και οι σχέσεις στο Αιγαίο εάν στο μέλλον έρχονται οι τούρκοι υπάλληλοι στα ελληνικά νησιά και συνεργάζονται με τους Έλληνες και αν η Ελλάδα και η Τουρκία αναγνωρίσουν πόσο σημαντική είναι αυτή η συνεργασία. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα συνιστά για την Τουρκία τα πιο ασφαλή σύνορα, γιατί κατά τα άλλα περιβάλλεται από συγκρούσεις, αδύναμα κράτη και εχθρούς».
Βοήθεια για την Ελλάδα
Επισημαίνοντας τις εντάσεις που επικρατούν εντός Ευρώπης αλλά και με τις γειτονικές της χώρες, ο πολιτικός επιστήμονας εξήγησε ποια θα είναι έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη του τα επόμενα βήματα. «Τρία πράγματα πρέπει να συμβούν: Το πιο σημαντικό είναι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα σχέδια για την μετεγκατάσταση των σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Πρέπει να δημοσιεύονται οι εικόνες των Σύρων που μεταφέρονται από την Τουρκία στην Ευρώπη χωρίς δουλεμπόρους. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για άλλους πρόσφυγες. Γιατί μόνο τότε οι πρόσφυγες θα είναι διατεθειμένοι να περιμένουν. Αυτό θα μείωνε και την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα.
Το δεύτερο είναι να προετοιμαστεί η Ελλάδα. Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα στο Αιγαίο δεν είναι περισσότεροι αστυνομικοί ή πλοία του ΝΑΤΟ ή περισσότεροι στρατηγοί της Frontex, αλλά ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν τους Έλληνες να επεξεργάζονται γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου των ανθρώπων που έρχονται από την Τουρκία, αλλά πάντα σύμφωνα με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τρίτον, πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα. Οι κατηγορίες είναι αντιπαραγωγικές. Το είπε και η γερμανίδα καγκελάριος. Αλλά μόνο η Γερμανία σκέφτεται έτσι λογικά».
Την λύση θα φέρουν λίγα κράτη
Τέλος, ο κ. Κνάους μίλησε και για την περιβόητη ευρωπαϊκή λύση που αναζητούν πυρετωδώς ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες της ΕΕ. «Θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, αλλά περιορισμένα. Η πραγματική δουλειά και το πραγματικό βάρος αναλογεί σε λίγα κράτη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τρίγωνο μιας μικρής ομάδας ευρωπαϊκών χωρών, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Και αν ο Όρμπαν και άλλοι προσπαθούν να το σαμποτάρουν αυτό γιατί έχουν διαφορετικό πολιτικό όραμα για το μέλλον του προσφυγικού δικαίου και της Ευρώπης τότε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν για το μέλλον και να μην υπάρχουν αυταπάτες για την πολιτική ατζέντα αυτών των κρατών. Αυτό όμως δεν πρέπει να σταματάει κανέναν».
Πηγή: Deutsche Welle