DW: Στη «ζούγκλα» του Καλαί

Το δικαστήριο της Λιλ αποφάνθηκε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επονομαζόμενη «ζούγκλα» του Καλαί, μιας πόλης στα βόρεια της Γαλλίας πολύ κοντά στις βρετανικές ακτές, όπου βρίσκεται κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίστηκε και επίσημα ότι το στρατόπεδο του Καλαί βρίσκεται πραγματικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και το γαλλικό κράτος δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία έως σήμερα για να βελτιώσει την κατάσταση.

Ενώ μέχρι πρότινος έφθαναν στο στρατόπεδο μόνο πρόσφυγες από την Αφρική, ζουν πλέον εκεί και άνθρωποι από το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, μεταξύ των οποίων και οικογένειες με παιδιά. Οι κάτοικοι στο κέντρο υπολογίζονται σε 6.000. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει ήδη την κατάσταση στο στρατόπεδο, όπου πρόσφυγες ζουν σε καταλύματα από ξύλο και χαρτόνι ενώ οι κανόνες υγιεινής είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Για αυτούς τους λόγους οι οργανώσεις Γιατροί χωρίς Σύνορα και Caritas κατέθεσαν μήνυση στο διοικητικό δικαστήριο της Λιλ.

Ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν εμπιστοσύνη στις καλές προθέσεις των Αρχών. Η καθολική οργάνωση Caritas ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, για να εξακριβώσει πώς θα γίνει πράξη η δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα εξυγίανσης του στρατοπέδου εντός οκτώ ημερών. Αν δεν υπάρξει αρκετή προθυμία, είναι αποφασισμένη να καταφύγει εκ νέου στα δικαστήρια.

 

Η δικαστική απόφαση

 

Το γαλλικό δικαστήριο υποχρεώνει τώρα τη διοίκηση του στρατοπέδου του Καλαί να μεριμνήσει τουλάχιστον για περισσότερες τουαλέτες, για νερό και για αποκομιδή των σκουπιδιών. Επιπλέον το φαγητό στο κέντρο φθάνει μετά βίας για τους μισούς φιλοξενούμενους κατά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Ένας από τους λόγους που διαμορφώνουν μια ιδιαίτερη κατάσταση στο στρατόπεδο είναι η εγγύτητά του προς τις βρετανικές ακτές. Από το Καλαί επιχειρούν οι πρόσφυγες να μεταβούν παράνομα προς τη Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που έχει κάνει τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει από τη Γαλλία ιδιαίτερη μέριμνα ως προς τη διαμόρφωση του στρατοπέδου. Έτσι το λιμάνι του Καλαί έχει μετατραπεί σε σωστό φρούριο, ενώ αγκαθωτό συρματόπλεγμα κλείνει την πρόσβαση στις προκυμαίες και η είσοδος στη Σήραγγα της Μάγχης είναι επίσης ελεγχόμενη. Παρ’ όλα αυτά επιχείρησαν το καλοκαίρι να φθάσουν στο λιμάνι και τη σήραγγα πάνω από 2.000 άνθρωποι, 15 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους.

 

Οι Γάλλοι δεν θέλουν άλλους πρόσφυγες

 

Την ίδια ώρα μια έρευνα του γαλλικού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων έδειξε ότι σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους δε συμφωνεί με τη φιλοξενία ανθρώπων που φθάνουν στη χώρα τους από περιοχές που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και τη φτώχια. Επιπλέον 46% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Γαλλία δε διαθέτει αρκετά χρήματα, ώστε να δεχθεί επιπλέον πρόσφυγες.

Αρχές του Δεκέμβρη θα λάβουν χώρα στη Γαλλία οι περιφερειακές εκλογές. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ελπίζει σε μεγάλη νίκη στην περιφέρεια του Καλαί στη βόρεια Γαλλία, όπου η ίδια προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 28% έναντι των Συντηρητικών. Σε μία επίσκεψή της στο Καλαί στα τέλη Οκτώβρη είχε δηλώσει ότι η πόλη κυβερνάται πλέον «από τη βία και τον νόμο του ισχυρού». Είναι καιρός «να κηρύξουμε τον πόλεμο σε αυτή την κατάσταση» είπε. Τι σημαίνει αυτό για τους πρόσφυγες, η Λεπέν το άφησε ανοιχτό.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version