DW: Σοβαρά λάθη στην υπόθεση Άμρι

Πάνω από ένα χρόνο οι γερμανικές διωκτικές αρχές ασχολούνται με την περίπτωση του 24χρονου Τυνήσιου, που οδήγησε τη νταλίκα στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα.

Τον παρακολουθούσαν στενά για να εξακριβώσουν πόσο επικίνδυνος ήταν για τη δημόσια ασφάλεια. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται όμως ότι οι διωκτικές αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο σύμφωνα με έρευνες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και των ραδιοφωνικών ιδρυμάτων NDR και WDR.

Χάθηκαν στη μετάφραση οι αρχές


Ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου του 2016 ο Ανίς Άμρι είχε χαρακτηριστεί εν δυνάμει επικίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι πληροφορίες προέρχονταν από μια πηγή, που η αστυνομία άφησε να διεισδύσει σε ισλαμιστικούς κύκλους της Ρηνανίας Βεστφαλίας, και από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού DST, και ήταν το αποτέλεσμα αξιολόγησης ευρημάτων που ανιχνεύτηκαν στο κινητό του ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αυτήν ο Άμρι είχε σερφάρει σε μια ισλαμιστική διαδικτυακή σελίδα αναζητώντας οδηγίες για την κατασκευή βομβών.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2016 παραδέχθηκε ότι ήρθε σε επαφή με φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρθηκε να δράσει ως καμικάζι. Γνωστό ήταν επίσης ότι ήθελε να προμηθευτεί όπλα στη Γερμανία για επίθεση και ότι αναζητούσε συνεργούς. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις των διαφόρων υπηρεσιών ήταν αντικρουόμενες για την επικινδυνότητά του, τελικά οι υπηρεσίες υιοθέτησαν την υπόθεση ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε επίθεση. Συγχρόνως η Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος στο Ντίσελντορφ γνωστοποίησε εγγράφως ότι «επί τη βάσει των μέχρι τώρα υπαρχόντων διαπιστώσεων, μπορεί να τεθεί ως διαπίστωση ότι ο Άμρι θα συνεχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις μακροπρόθεσμα».

Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις γερμανικές αρχές να σταματήσει τους σχεδιασμούς Άμρι χάθηκε κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούλιο του 2016, σε συνεδρίαση του Κοινού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Ομάδα εργασίας εξέταζε τη δυνατότητα άμεσης απέλασης του Τυνήσιου επί τη βάσει του άρθρου 58α του νόμου που ρυθμίζει τα περί της άδειας παραμονής στη Γερμανία. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ως προϋπόθεση την ύπαρξη διαπιστωμένου άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια της Γερμανίας. Από τις συζητήσεις σε αυτό το όργανο προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται στοιχεία για έναν τέτοιο κίνδυνο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δικαστικά. Και έτσι ο Άμρι παρέμεινε στη χώρα.

Ανώτατο όριο προσφύγων


Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στον τομέα της τρομοκρατίας και 9 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ξεκινά το μεσημέρι το παραδοσιακό χειμερινό συνέδριο του Χριστιανοκοινωνικου κόμματος CSU στο μοναστήρι Seeon κοντά στη λίμνη Chimsee της άνω Βαυαρίας. Ως προσκεκλημένοι αναμένονται μεταξύ άλλων η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο διευθυντής της Frontex και ο πρόεδρος των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Προσκεκλημένος ήταν και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ακύρωσε τη συμμετοχή του.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στο επίκεντρο των τριήμερων εργασιών είναι σειρά θεμάτων με κύρια την προσφυγική κρίση και την εσωτερική ασφάλεια. Η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο θέτει σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις του CSU με το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα. Το ειδυλλιακό τοπίο της Βαυαρίας δεν μπορεί να κρύψει τις διενέξεις που χωρίζουν τα δύο κόμματα στην προσπάθεια κατάρτισης κοινού προεκλογικού προγράμματος. Η πιο σημαντική είναι η θέσπιση ανώτατου ορίου υποδοχής προσφύγων που να μην ξεπερνά τους 200.000 το χρόνο. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζεχόφερ το έθεσε και πάλι ως προϋπόθεση για μια νέα κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές.

Πηγή: DW

Exit mobile version