DW: Σε θέση μάχης Μέρκελ και Γκάμπριελ για την Ελλάδα

Το ελληνικό ζήτημα αναγκάζει τους γερμανούς βουλευτές να επιστρέψουν αύριο εσπευσμένα από τις διακοπές τους. Μια πρώτη εικόνα του κλίματος που διαμορφώνεται αναφορικά με την κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση προς τη γερμανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα έχουμε αύριο το απόγευμα από τις συνεδριάσεις των Κ.Ο., πριν συγκληθεί η ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι η γερμανική βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, εντούτοις η διαδικασία δεν θα πρέπει να θεωρείται περίπατος ούτε για την Άγκελα Μέρκελ (CDU) αλλά ούτε και για τον αντικαγκελάριο Ζϊγκμαρ Γκάμπριελ (SPD).

Στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών η καγκελάριος θα χρειαστεί να επιστρατεύει όλη τη ρητορική της δεινότητα για να περιορίσει τον αριθμό των διαρροών. Είναι γνωστό ότι στο κόμμα της υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών που τάσσονται κατά ενός τρίτου πακέτου στήριξης. Μάλιστα η εφημερίδα Bild τους υπολογίζει σήμερα στους 50.

 

Οργή βουλευτών κατά Σόιμπλε

 

Με βασικά όπλα το συμφωνηθέν Ταμείο Εγγυήσεων, τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς, εκτιμάται ότι ο αριθμός των «όχι» θα περιοριστεί σημαντικά. Στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού το κόμμα συνεχίζει να στηρίζει σθεναρά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Αυτός ακριβώς όμως είναι και ο λόγος πιθανών τριβών: πολλοί βουλευτές του SPD έχουν εξοργιστεί με την πρόταση Σόιμπλε περί πενταετούς εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Δεν αποκλείεται λοιπόν την Παρασκευή, ευκαιρία δοθείσης, να ασκήσουν έντονη κριτική στον γερμανό υπ. Οικονομικών. Αποστολή του κ. Γκάμπριελ θα είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα βέλη προς την μεριά του κ. Σόιμπλε προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αναταραχή στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μέρκελ και Γκάμπριελ καλούνται λοιπόν να δώσουν, ο καθένας ξεχωριστά, τη δική τους μάχη. Όσον αφορά την αντιπολίτευση οι Πράσινοι αναμένεται να ψηφίσουν «ναι», παράλληλα όμως να ασκήσουν δριμεία κριτική στον κ. Σόιμπλε για τους χειρισμούς του. Από την πλευρά της η Αριστερά, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσει μάλλον«όχι» στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, με βασικό επιχείρημα ότι η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα εκβιασμού της Ελλάδας.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version