Λίγα 24ωρα πριν τη σύνοδο κορυφής για τη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον διευρύνει την ατζέντα των επιχειρημάτων του για παραμονή στην Ευρώπη. Το αποδεικνύει η κοινή εμφάνιση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Αμβούργο.
Όλα αυτά με αφορμή την κοινή παρουσία Κάμερον-Μέρκελ, το βράδυ της Παρασκευής, στο ετήσιο δείπνο με ψάρι και κυνήγι στο δημαρχείο του Αμβούργου, ένα έθιμο που χρονολογείται από το 1356. Με την ομιλία του στο Αμβούργο, ο Κάμερον θέτει τις βάσεις για την φιλοευρωπαική καμπάνια ενόψει του δημοψηφίσματος για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ- μία καμπάνια, στην οποία ο ίδιος θα είναι επικεφαλής. “Εκτός των οικονομικών πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την συμμετοχή μας στην ευρωπαική οικογένεια, τυχόν αποχώρηση θα αφήσει έκθετη τη Βρετανία στους κινδύνους της μαζικής μετανάστευσης, της βίας και της τρομοκρατίας” επεσήμανε ο κ. Κάμερον.
Παράλληλα, επικαλέστηκε τον κίνδυνο που συνιστά για Ευρώπη και Βρετανία η Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία «απεργάζεται την διάσπαση της ΕΕ». Είναι η πρώτη φορά που ο βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τόσο σκληρή γλώσσα, με στόχο, φυσικά, το εσωτερικό ακροατήριο.
Αντίσταση από τη «βάση»
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αν και όχι τόσο έντονες, όσο αναμενόταν. «Κρατούν τα πυρά τους για την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συζητηθεί το κείμενο της αρχικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες» σχολιάζει η ευρω-σκεπτικιστική Ντέιλι Τέλεγκραφ. Ο Κάμερον έχει επιβάλλει εμπάργκο σε δηλώσεις και τοποθετήσεις υπουργών του, αν και τουλάχιστον ένας, σύμφωνα με τους Τάιμς, θα το σπάσει στις επόμενες ημέρες.
Η κομματική βάση των Συντηρητικών, στην πλειοψηφία της ευρω-σκεπτικιστική, απειλεί με διάσπαση σε περίπτωση που ο Κάμερον δεν πετύχει μια συμφωνία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων με τις Βρυξέλλες. Σε επιστολή τους προς την ηγεσία 130 κομματικά στελέχη προειδοποιούν ότι το κόμμα τελεί υπό διάλυση, ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι τέτοιες κινήσεις θα πλήξουν την εικόνα του πρωθυπουργού που είναι πολύ ισχυρή ακόμα και στους πολιτικούς του αντιπάλους. Επιπλέον, στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία θα στηρίζει τον Κάμερον και την ευρωπαϊκή πορεία της Βρετανίας.
Πηγή: Deutsche Welle