Μια μέρα μετά τις ισπανικές εκλογές η Σουζάνε Γκράτσιους, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, εκτιμά σε συνέντευξή της στο DLF ότι όλα είναι ανοιχτά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Δεν είναι σίγουρο ότι το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, εκτιμά η Σουζάνε Γκράτσιους, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, θεωρώντας ωστόσο πιθανό ακόμα και ένα αριστερό κυβερνητικό σχήμα. Αυτό που αποκλείει πάντως η Σ. Γκράτσιους είναι μια ριζική ανατροπή του ισπανικού πολιτικού συστήματος:
«Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει αλλάξει ήδη πολλά. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη. Για πρώτη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Και είναι ανοιχτό ακόμη ποια κόμματα θα συνεργαστούν. Δεν πιστεύω ότι οπωσδήποτε οι συντηρητικοί θα σχηματίσουν κυβέρνηση με κάποιον εταίρο. Όλα είναι ανοιχτά. Ίσως είναι πιθανότερη μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή ακόμα και εθνικιστικών κομμάτων, όπως από την Καταλονία. Αν μετρήσετε τους βουλευτές που αναλογούν σε κάθε κόμμα θα δείτε ότι υπάρχουν πιθανότητες σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης, χωρίς όμως να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα», αναφέρει η ειδικός.
Οι πολιτικές εναλλαγές κάνουν καλό στη Δημοκρατία
Μεγάλος νικητής των εκλογών είναι αδιαμφισβήτητα το κίνημα Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που τάσσεται κατά της πολιτικής λιτότητας και θεωρείται αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η γερμανίδα καθηγήτρια θεωρεί ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ του ισπανικού Podemos και του ελληνικού ΣΥΡΙΖΑ: «Οι Podemos δημιουργήθηκαν μέσα από το κίνημα πολιτών 15Μ, ένα κίνημα διαμαρτυρίας, που συστάθηκε στις τελευταίες ισπανικές εκλογές το 2011. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ιδίως μεταξύ των νέων».
Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία θα είναι δύσκολη και ίσως και χρονοβόρα. Είναι αρκετοί εκείνοι που εκφράζουν φόβους ακόμα και για απόσχιση της Καταλονίας το επόμενο διάστημα. Όμως η Σουζάνε Γκράτσιους έχει διαφορετική άποψη: «Όχι, δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάτε ότι η Ισπανία διαθέτει ένα σχετικά σταθερό κομματικό σύστημα. Έχουμε τώρα στο κοινοβούλιο τέσσερα αντί για δύο κόμματα. Όμως η αλλαγή είναι κάτι υγειές για τη Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως προβλέπεται στο προεκλογικό πρόγραμμα των σοσιαλιστών και των Podemos. Ίσως υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους σε αυτό το σημείο. Για την μεταρρύθμιση θα χρειαστούν ωστόσο για αυτό ευρύτερες πλειοψηφίες».