DW: “Οι ισλαμιστές δεν θέλουν την ειρήνη”

Τριήμερο πένθος στο Μάλι για τα 21 θύματα, μεταξύ των οποίων και δύο δράστες, της ομηρείας σε πολυτελές ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Οι διωκτικές αρχές αναζητούν συνενόχους των δραστών, οι οποίοι κατατάσσονται πλέον ανάμεσα στους ισλαμιστές που δρουν και στο Μάλι. Ο Καρλ Φλίτνερ διατέλεσε γερμανός πρέσβης στη χώρα για τέσσερα χρόνια, από το 2008 μέχρι το 2012. Γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική κατάσταση και τους λόγους που οδήγησαν να ριζώσουν ισλαμιστές και σε αυτήν τη πάμπτωχη χώρα.

 

«Χώρος απόσυρσης τζιχαντιστών»

 

 «Το Μάλι έχει μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και ένα κοινοβούλιο, το οποίο αναδείχθηκε έπειτα από ελεύθερες εκλογές», υπογραμμίζει σε συνέντευξη στη DW. «Το 2012, στο βόρειο τμήμα της χώρας, προέκυψε μια ένοπλη αποσχιστική ομάδα, που αρχικά δρούσε κατά το πρότυπο του απελευθερωτικού κινήματος των Τουαρέγκ. Στη συνέχεια όμως «καπελώθηκε» από τους τζιχαντιστές υπό την καθοδήγηση αλγερινών σαλαφιστών. Το Ιανουάριο του 2013, έπειτα από στρατιωτική επέμβαση των Γάλλων, απελευθερωθήκαν δύο σημαντικές πόλεις, παρόλα αυτά συνεχίζουν να υφίστανται πυρήνες της Αλ Κάιντα μαζί με άλλες συμμαχικές ομάδες, που επωφελήθηκαν από τον πόλεμο στη Λιβύη και χρησιμοποιούν τη χώρα ως χώρο απόσυρσής τους».

Ο γερμανός διπλωμάτης επισημαίνει ότι το βόρειο τμήμα της χώρας δεν ελέγχεται ουσιαστικά γι αυτό και οι διάφορες ομάδες ισλαμιστών όπως η Αλ Κάιντα έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για την τρομοκρατική τους δράση και κυρίως για ομηρείες.

 

Φτώχεια και μίσος για τη Δύση

 

Την ευθύνη της προχθεσινής πολύνεκρης ομηρείας ανέλαβε η οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν που καθοδηγείται από τον αλγερινό Μοχτάρ Μπελμοκχάρ. «O βασικός λόγος της επίθεσης στο ξενοδοχείο συνδέεται κατά την άποψή μου με τις νέες ελπίδες για ειρήνευση στο Μάλι», υποστηρίζει ο Καρλ Φλίτνερ. «Μόλις τον περασμένο Ιούνιο οι δύο σημαντικές φυλές των Τουαρέγκ υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση και φαίνεται ότι αυτό δεν αρέσει στους ισλαμιστές. Εκτός αυτού οι οπαδοί της Αλ Κάιντα στο Μάλι ήθελαν να δείξουν ότι μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι είναι σε θέση να κάνουν θεματικές ενέργειες εναντίον αλλοδαπών στη χώρα».

Η τεράστια φτώχεια, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και η έλλειψη προοπτικής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ριζώσουν στο Μαλί ισλαμιστικές οργανώσεις, τονίζει ο Φλίτνερ προσθέτοντας ότι ορισμένοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς προς την Ευρώπη, αλλά άλλοι πείθονται ότι για όλα τα δεινά φταίει η κακιά Δύση και υποκινούμενοι από το μίσος εντάσσονται σε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version