Χρειάστηκε σχεδόν μια πενταετία γι’ αυτή τη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για πέντε χρόνια διαφωνιών έκανε λόγο ο γγ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στην διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός της Συρίας έχει εκτοπιστεί, ενώ οι σύριοι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 4,4 εκατομμύρια. Στο μεταξύ εντείνεται όλο και περισσότερο η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα. Ο γγ. του ΟΗΕ τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο δράμα του συριακού λαού: «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε πολιορκούμενες περιοχές αναγκάζονται να τρώνε χόρτα και ζιζάνια για να επιβιώσουν. Είναι μια κατάσταση, την οποία δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του εμφυλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας καταλήγει σε ψήφισμα για μια πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία. Ένα ψήφισμα που στηρίζεται στις διασκέψεις στη Γενεύης στις αρχές του περασμένου χρόνου, αλλά και των δύο πρόσφατων στην Βιέννη.
Στο κείμενο του ψηφίσματος τονίζεται ότι ο λαός της Συρίας πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας, ένα σημείο ιδιαίτερα σημαντικό για την ρωσική πλευρά. Ο ρώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «πρόκειται για μια σαφή απάντηση στις προσπάθειες επιβολής αποφάσεων στη Συρία από το εξωτερικό, ακόμα και στο ζήτημα του προέδρου.
Χωρίς αναφορά στο όνομα του Ασάντ
Με προσεκτικές διατυπώσεις το τετρασέλιδο ψήφισμα σχοινοβατεί μεταξύ των αντιπάλων και των υποστηρικτών του προέδρου Ασάντ. Σημαντικό επίσης ότι στο κείμενο δεν αναφέρεται ούτε μια φορά το όνομά του. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι όμως το πράττει, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος Ασάντ έχει χάσει την αξιοπιστία του στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης και συμφιλίωσης. Δεν μοιράζονται βέβαια όλοι αυτή την άποψη. Την ασπάζεται όμως η πλειοψηφία στην Ομάδα Στήριξης της Συρίας».
Και πράγματι. Ο ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην περίοδο πολιτικής μετάβασης στη Συρία εξακολουθεί να διχάζει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παρόλα αυτά όμως ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ψήφισμα λέγοντας ότι «υπάρχει τώρα ξεκάθαρη εντολή για τα ΗΕ και τον ειδικό εντεταλμένο».
Στόχος είναι κατ΄ αρχήν η έναρξη διαλόγου μεταξύ αντιπολίτευσης και συριακής κυβέρνησης στις αρχές Ιανουαρίου. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο ποιες αντικαθεστωτικές ομάδες θα συμμετάσχουν και ποιες θα αποκλειστούν ως τρομοκρατικές. Το φιλόδοξο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει επίσης κατάπαυση του πυρός, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα σε 6 μήνες και διενέργεια εκλογών σε ενάμιση χρόνο. Είναι ωστόσο πολύ νωρίς να μιλάμε για το τέλος της κρίσης στη Συρία δηλώνει ο βρετανός υπ. Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ: «Στο ζήτημα Συρία έχουμε αποτύχει όλοι, είμαστε όλοι χαμένοι. Μεγάλος χαμένος όμως είναι ο λαός της Συρίας. Θα πρέπει να βελτιωθούμε γρήγορα έτσι ώστε να τερματιστεί το δράμα των σύριων».
Πηγή: Deutsche Welle