Quantcast
DW: Μια πόλη αποκηρύσσει τα «ψιλά» - enikonomia.gr
share

DW: Μια πόλη αποκηρύσσει τα «ψιλά»

δημοσιεύτηκε:

«Αγαπητοί πελάτες, στρογγυλοποιούμε!»: Το μήνυμα της πινακίδας στην είσοδο ενός μικρού καταστήματος τυροκομικών προϊόντων στο Κλέβε της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας προειδοποιεί τους καταναλωτές για τη νέα πολιτική που ισχύει για τις συναλλαγές και ειδικότερα τα ρέστα. Για παράδειγμα, αν ένα κομμάτι τυρί κοστίζει 5,12 ευρώ, ο πελάτης πληρώνει 5,10 ευρώ. Σε περίπτωση που η τιμή είναι 5,13 ευρώ, τότε η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω, στα 5,15 ευρώ.

«Το θεωρώ καλό, ανεξάρτητα αν η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Τα ψώνια γίνονται πιο εύκολα», λέει η Έμι Μπέρμπερς, πελάτισσα του μικρού καταστήματος. Οι ιδιοκτήτες του δεν είναι πάντως οι μόνοι που υιοθέτησαν τη νέα αυτή πολιτική για τα ρέστα. Το ίδιο κάνουν πλέον και ορισμένα κρεοπωλεία, φαρμακεία και άλλα καταστήματα της μικρής πόλης των περίπου 50.000 κατοίκων.

Τα «ψιλά» αξίας ενός και δύο σεντ δεν έχουν εκεί καμία χρησιμότητα πλέον. «Η ιδέα αυτή γεννήθηκε επειδή οι τράπεζες επιβάλλουν από πέρσι ένα τέλος για τη διάθεση και αποδοχή κερμάτων», δήλωσε ο Κλάους Φίσερ, διευθυντής καταστήματος ρούχων. Ένα τέλος που καλείται να επωμιστεί ο εκάστοτε έμπορος.

Έτσι, περισσότεροι από 800 έμποροι του Κλέβε έχουν ήδη συστήσει ένα τοπικό δίκτυο καταστημάτων που από την 1η Φεβρουαρίου 2016 έχουν αποβάλει εντελώς από τις συναλλαγές με τους πελάτες τα κέρματα του ενός και δύο σεντ, επιλέγοντας τη μέθοδο της στρογγυλοποίησης -άλλοτε υπέρ και άλλοτε σε βάρος του πελάτη.

Στα χνάρια της Ολλανδίας

Πρότυπο για τη μικρή γερμανική πόλη είναι η γειτονική Ολλανδία, όπου εφαρμόζεται προ πολλού αυτό το μοντέλο. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανών Λιανεμπόρων (HDE), το Κλέβε είναι πρώτη γερμανική πόλη που υιοθετεί αυτή τη λογική. Η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία είναι βεβαίως εθελοντική –τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για τους πελάτες. Πάντως, τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου μέτρου είναι θετικά.

Οι περισσότεροι πελάτες αντιδρούν θετικά.
Ο Κλάους Φίσερ, από τα ιδρυτικά μέλη της νέας πρωτοβουλίας στο Κλέβε, είναι άκρως αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι θα εξελιχθεί σαν χιονοστιβάδα. Μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνει πρότυπο για όλη τη Γερμανία», τόνισε.

Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι εκεί είναι ακόμη μακρύς. Αρκετές μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων δεν επιθυμούν να συμπαραταχθούν με την πρωτοβουλία των εμπόρων του Κλέβε. Η ιδέα τους δεν βρίσκει συμπαραστάτες ούτε εντός της γερμανικής Μπούντεσμπανκ.

Ο Καρλ-Λούτβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ότι το Κλέβε αποτελεί ενδεχομένως ειδική περίπτωση λόγω της εγγύτητάς του με την Ολλανδία, υπογραμμίζοντας ότι η Μπούντσεμπανκ θα συνεχίσει να ακολουθεί την κείμενη νομοθεσία, που ορίζει ότι ακόμη και τα κέρματα ενός και δύο σεντ αποτελούν επίσημο μέσο πληρωμής στη Γερμανία.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.