DW: Κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν

Για την υλοποίηση του δεύτερου σκέλους που αφορά την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων η ΕΕ ζήτησε σχετική εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα σχέδια προβλέπουν τη συστηματική αναζήτηση δουλεμπορικών, τη σύλληψη των δουλεμπόρων και την επί τόπου καταστροφή των πλοιαρίων και των υποδομών τους στη Λιβύη.

Εξοργισμένος με τα σχέδια αυτά εμφανίστηκε ο ιδρυτής της γερμανικής οργάνωσης αρωγής Cap Anamur Ρούμπερτ Νόιντεκ. Όπως είπε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF:

«Στην αρχή νόμισα ότι επρόκειτο για αστείο, ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με αυτό τον τρόπο τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων.

Δεν μιλάμε άλλωστε μόνον για πρόσφυγες, έτσι όπως ορίζονται από τη σχετική Συνθήκη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πρόκειται και για νέους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την απελπιστική κατάσταση στις χώρες τους.

Το ζητούμενο δεν είναι η καταστροφή των πλοιαρίων αλλά ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού αυτού κύματος εκατομμυρίων νέων ανθρώπων από την Αφρική.

Αντ΄ αυτού όμως η Ευρώπη ασχολείται με τα συμπτώματα και δεν μπορεί να συμφωνήσει».

 

«Πρέπει να συνομιλήσουμε με τις αφρικανικές χώρες»

Η Κομισιόν βέβαια τονίζει ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό μέτρο στην προσπάθεια να ανακοπεί το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη, αλλά πως εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Ο ειδικός αντικρούει ότι από την στρατηγική της Ευρώπης εξακολουθεί να λείπει η ίσως σημαντικότερη πτυχή.

«Μέχρι στιγμής ούτε η Κομισιόν, ούτε καμία εθνική κυβέρνηση, η καγκελάριος ή ο γάλλος πρόεδρος έχουν συνομιλήσει με τις κυβερνήσεις των χωρών της βόρειας και δυτικής Αφρικής από όπου προέρχονται οι περισσότεροι άνθρωποι.

Θα πρέπει να συνομιλήσει κανείς με τις αφρικανικές κυβερνήσεις. Δεν μπορεί να λέει κανείς απλά ότι ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ακτές χωρών οι οποίες ουσιαστικά δεν υπάρχουν πλέον.

 

«Η πολιτική μας αυξάνει το κέρδος των δουλεμπόρων»

Και στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί τόσο απλά. Την ίδια ώρα τονίζεται ωστόσο ότι η αντιμετώπιση των δουλεμπόρων είναι αναγκαία.

«Η πολιτική μας αυξάνει το κέρδος των δουλεμπόρων. Οι νεαροί πρόσφυγες, τους οποίους γνώρισα στη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και σε άλλα μέρη, επιζητούν απλώς μια επαγγελματική εκπαίδευση ώστε να δώσουν στις οικογένειες και στα χωριά τους μια προοπτική.

Θα έπρεπε να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες εκπαίδευσης των νέων, με τη βοήθεια των τοπικών κυβερνήσεων, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν και οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους. Μόνον έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους δουλεμπόρους».

Ο Ρούμπερτ Νόιμπεκ συμφωνεί πάντως με το προτεινόμενο σύστημα ποσόστωσης για μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών όπως της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας που αρνούνται να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, ο ειδικός επισημαίνει ότι οι χώρες που συμφωνούν με τις προτάσεις θα πρέπει να προχωρήσουν μόνες τους…

Πηγή: DW

Exit mobile version