DW: Κοινό μέτωπο Κάμερον-Ομπάμα κατά της τρομοκρατίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπόσχονται κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας σε συνέντευξη τύπου μετά από συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Αντίστοιχη εξαγγελία είχαν κάνει και προ ημερών με κοινό άρθρο στους Times του Λονδίνου. Η επίσκεψη Κάμερον στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν το τελευταίο προγραμματισμένο ταξίδι του βρετανού πρωθυπουργού στο εξωτερικό πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Μαίου στη Βρετανία. Οι δύο ηγέτες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να διαδηλώσουν την κοινή αντίληψή τους, αλλά και τη φιλική προσωπική τους σχέση, προσφωνώντας ο ένας τον άλλον με το μικρό του όνομα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε μάλιστα και μία αναφορά στους «γάλλους φίλους» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. «Μετά τις μοχθηρές επιθέσεις στο Παρίσι και τα γεγονότα στο Βέλγιο είμαστε σταθερά στο πλευρό των γάλλων φίλων μας, αλλά και όλων των ευρωπαίων εταίρων μας που αντιμετωπίζουν αυτή τη μάστιγα» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΗΠΑ- Βρετανία: μία «ιδιαίτερη σχέση»

Η συνάντηση Κάμερον-Ομπάμα επιβεβαιώνει την παραδοσιακή και «ιδιαίτερη σχέση» των ΗΠΑ με τη Βρετανία, εκτιμούν οι Financial Times. «Ιδιαίτερη σχέση» που περιλαμβάνει και σήμερα μία ευρύτερη γκάμα θεμάτων: την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και την υπό διαπραγμάτευση ζώνη ελεύθερων συναλλαγών Ευρώπης και Αμερικής. Όπως δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός «αντιμετωπίζουμε κάποια σημαντικά ζητήματα που έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ασφάλεια. Οικονομική ασφάλεια με νέες θέσεις εργασίας, αλλά και εθνική ασφάλεια, ώστε οι λαοί μας να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη».

Στο επίμαχο ερώτημα για τα μέτρα πρόληψης και καταστολής της τρομοκρατίας, οι δύο ηγέτες δεν φαίνεται πάντως να έχουν απόλυτη σύμπτωση απόψεων. Για τον εντοπισμό των υπόπτων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ζητεί πρόσβαση ακόμα και σε κρυπτογραφημένα συστήματα επικοινωνίας που προσφέρουν οι εταιρείες λογισμικού σε μεγάλους πελάτες τους. Και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να εισβάλω από την πίσω πόρτα, αλλά να μπω από την κυρίως είσοδο, με σαφώς καθορισμένες νομικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να παραμείνουν ασφαλείς τόσο η Βρετανία, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες». Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε πιο επιφυλακτικός σε αυτό το ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι στη «ζυγαριά των αποφάσεων» δεν μπαίνει μόνο το αίτημα της ασφάλειας, αλλά και ο σεβασμός για τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

Σύμπτωση απόψεων για το Ιράν

Απόλυτη σύμπνοια επέδειξαν Ομπάμα και Κάμερον στο ζήτημα του Ιράν. Σε περίπτωση που «ναυαγήσουν» οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά μόνο τότε, δεν θα είχαν άλλη επιλογή από την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, υποστηρίζουν οι δύο ηγέτες. Η δέσμευσή τους είναι και μία προειδοποίηση προς το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία ήδη απεργάζεται νέες κυρώσεις κατά τις Τεχεράνης. Όπως τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος «δεν υπάρχει λόγος να υπονομεύσει κανείς τις διαπραγματεύσεις, πριν αρχίζουν να αποφέρουν αποτέλεσμα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε μάλιστα ότι σε περίπτωση που το Κογκρέσο προχωρήσει από τώρα σε νέες κυρώσεις, ο ίδιος θα προέβαλε βέτο. Όσο για τον Ντειβιντ Κάμερον, προχώρησε σε ένα ασυνήθιστο βήμα, καθώς τηλεφώνησε προσωπικά σε αμερικανούς γερουσιαστές με επιρροή, ζητώντας τους να στηρίξουν την πολιτική Ομπάμα στο ζήτημα του Ιράν. Είναι και αυτό μία απόδειξη της συμπαράταξης Ομπάμα-Κάμερον.

 

Πηγή: Deutsche Welle 

 

 

 

 

 

Exit mobile version