Ενόψει της επικείμενης νέας Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας με αντικείμενο την προωθούμενη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών για το προσφυγικό, η Αυστρία ανεβάζει και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Σε σημερινή του συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild am Sonntag o αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς ζητά -μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού- να κλείσουν και άλλοι πιθανοί νέοι διάδρομοι που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους διακινητές από το έργο τους. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε και κατά μήκος της μεσογειακής διαδρομής προς Ιταλία ό,τι κάναμε στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.
«Τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά»
Παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική στην έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική, σημειώνοντας: «Έπρεπε να σταματήσουμε να μεταφέρουμε με κρατική οργάνωση κάθε πρόσφυγα που έφτανε στην Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ανταποκρινόμασταν στις επιθυμίες των προσφύγων, το οποίο είναι ανθρωπίνως κατανοητό. Την ίδια ώρα όμως φροντίσαμε ώστε να ξεκινούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με κατεύθυνση την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Ζεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας: «Τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά» μέχρι να έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές.
Ο αυστριακός υπ. Εξωτερικών αναμένει την επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, προειδοποιεί όμως για τον κίνδυνο υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι της Άγκυρας. «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην γίνουμε έρμαιο της Τουρκίας. Αυτό προϋποθέτει να ανακτήσουν και πάλι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον έλεγχο του ποιος έρχεται. Οι πρόσφυγες θα πρέπει λοιπόν να περιθάλπονται στην Ελλάδα και να μην τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία και την Αυστρία».
Γερμανία: Μειώθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των προσφύγων
Πάντως, σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης Welt am Sonntag θέλει τις ευρωπαϊκές χώρες να επεξεργάζονται στο πλαίσιο της προωθούμενης συμφωνίας με την Τουρκία σχέδια ταχείας διαδικασίας επιλογής προσφύγων, προκειμένου να μπορεί η ΕΕ να δέχεται άμεσα μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Τουρκία. Βασικός στόχος της σχετικής διαδικασίας θα είναι να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες που έχουν επιλεγεί να συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια των χωρών όπου πρόκειται να μεταφερθούν. Σύμφωνα με τα εν λόγω σχέδια, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν φέρονται να εξετάζουν ενδεχόμενη εμπλοκή στη διαδικασία επιλογής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτούνταν περισσότερος χρόνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινό δημοσίευμα της Bild που επικαλείται επίσημα στοιχεία κυβερνητικών κύκλων υποστηρίζει ότι από τις αρχές του χρόνου μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στη Γερμανία. Ενώ τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί 65.000 πρόσφυγες, τον Φεβρουάριο ήταν 37.500 ενώ τις πρώτες δέκα μέρες του Μαρτίου μόλις 2.900.
Πηγή: Deutsche Welle