Μετά από 19 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας 500 σελίδων. Φαίνεται να ικανοποιεί πολλές πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία οι Βρυξέλλες συμβιβάστηκαν αποδεχόμενες την πρόταση της κυβέρνησης που προβλέπει παραμονή όλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τελωνιακή Ένωση για όλη την μεταβατική περίοδο των 20 μηνών, μετά την 29η Μαρτίου, ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε όλο το διάστημα των 20 μηνών που δεν αποκλείεται να παραταθεί, οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς θα συνεχιστούν. Επίσης, οι όποιες αποφάσεις για εμπορικό καθεστώς και το θέμα της αλιείας παραπέμφθηκαν για το μέλλον.
Η βρετανική πλευρά αποδέχεται τους νόμους και κανονισμούς των Βρυξελλών στο εργασιακό καθεστώς, την προστασία του περιβάλλοντος και την ισχύ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ζητήματα που άπτονται των διμερών συμφωνιών.
Τι θα κάνουν οι σκληροί του Brexit;
Η συμφωνία ικανοποιεί τους Προτεστάντες Ενωτικούς του DUP και παράλληλα εξουδετερώνει όλα τα επιχειρήματα του Τζέρεμι Κόρμπιν στους τομείς της εργασίας και του περιβάλλοντος.
Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα πράξουν οι τρεις γυναίκες υπουργοί που έχουν απειλήσει να παραιτηθούν εάν η συμφωνία δεν τις ικανοποιεί. Πληροφορίες από το στρατόπεδο των βουλευτών οπαδών του σκληρού Brexit, φέρουν τη συμφωνία να περνάει σε επίπεδο υπουργών αλλά και στην ψηφοφορία της ολομέλειας αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Νοεμβρίου.
Αν οι 27 την εγκρίνουν, πόσο εύκολο θα είναι τελικά για τους 40 brexiteer βουλευτές να την καταψηφίσουν, να ρίξουν την κυβέρνηση και να γίνει αυτό του απεύχονται: τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στο οποίο ο λαός θα αποφασίσει.
Πηγή: Deutsche Welle