DW: Η άνιση μάχη της Αφρικής εναντίον της πείνας

Ενώ η ανεπτυγμένη Δύση ασχολείται πεισματικά με τα το οίκου της η πείνα στην ανατολική Αφρική θερίζει. Δεν οφείλεται μόνο στην παρατεταμένη ξηρασία.

Εμφύλιες συρράξεις, αιματηρές διενέξεις και τρομοκρατία δυσκολεύουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, που και αυτή δίνεται με το σταγονόμετρο. Ιδιαίτερα η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν απειλούνται με μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στον ίδιο τον άνθρωπο.

«Εξαρτόμαστε από την ελεημοσύνη»


«Οι τελευταίοι 6 μήνες ήταν πραγματικά δραματικοί» λέει ο Μοχάμεντ Γκέντρι από τον Ερυθρό Σταυρό. «Η κατάσταση θυμίζει τον καταστροφικό λιμό του 2011 με 50.000 νεκρούς από τις συνέπειες του υποσιτισμού. Γι αυτό και οι άνθρωποι φοβούνται επειδή ο αριθμός των ασθενών μας εδώ και 4 μήνες ανεβαίνει συνεχώς». Η ξηρασία στη Σομαλία απειλεί να μετατραπεί σε μια νέα επιδημία πείνας. Χιλιάδες έχουν γίνει πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα. Ψάχνουν για νερό και τροφή. «Εξαρτόμαστε από την ελεημοσύνη γιατί δεν έχουμε τίποτα» λέει και ο Μοχάμεντ Αλί. «Είναι λυπηρό που δεν έχω αρκετά για να θρέψω τα 7 παιδιά μου. Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. Χρειαζόμαστε μεγάλη βοήθεια».

Όμως αυτή η βοήθεια φτάνει πολύ αργά και δεν επαρκεί. Όχι μόνο στη Σομαλία, αλλά και στο Νότιο Σουδάν και την Υεμένη. 240 εκ. άνθρωποι πεινούν στην κυριολεξία. «Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια την περίοδο αυτή είναι η χρηματοδότηση», παραδέχεται ο Γεν. Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Για την αντιμετώπιση της πείνας σε αυτές τις 4 χώρες θα χρειαστούν φέτος 5, 6 δις δολάρια. Μέχρι τώρα διαθέτουμε 90 εκατομμύρια. Βέβαια η χρονιά μόλις ξεκίνησε, αλλά οι αριθμοί μας ανησυχούν».

Βία, τρομοκρατία


Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη, επειδή οι ΗΠΑ, η χώρα που δίνει τα περισσότερα για ανθρωπιστική βοήθεια, προτίθενται να μειώσουν δραστικά αυτά τα ποσά, όπως φαίνεται από το σχέδιο προϋπολογισμού του προέδρου Τραμπ. Αλλά τα χρήματα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, όπως λέει η Ιμόλα Αντέλε Όζο από την οργάνωση Act4Accountability.

«Υπάρχει και η διαφθορά. Στη Νιγηρία, για παράδειγμα, το ρύζι από χορηγίες μπαίνει σε άλλα σακιά και πωλείται στην αγορά. Πολλά τρόφιμα δεν φτάνουν καν σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Σε όλα αυτά προστίθεται και η ανασφάλεια που προκαλούν η βία και η τρομοκρατία. «Από την έναρξη της διένεξης στο Νότιο Σουδάν το Δεκέμβριο του 2013 έχουν χάσει τη ζωή του 80 συνεργάτες των ΗΕ», λέει ο εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης Γενς Λάρκε. Είναι φυσικά μια τραγωδία για αυτούς τους ανθρώπους, τις οικογένειές τους και τους συναδέλφους. Αλλά φυσικά η τραγωδία είναι μεγαλύτερη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτήν τη βοήθεια».

Πηγή: DW

Exit mobile version