DW: Η Μέρκελ καταδικάζει τις ξενοφοβικές επιθέσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η κυβέρνηση της οποία ηγείται καταδίκασαν σήμερα διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ τις επιθέσεις με ξενοφοβικό και ρατσιστικό χαρακτήρα που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες στη Σαξονίας κατά προσφύγων -μεταξύ των οποίων βρίσκονταν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη θέση του κυβερνητικού συνασπισμού: «Η Γερμανία είναι διαφορετική. Η χώρα μας γνωρίζει ότι πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Συμπεριφερόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους με ευπρέπεια και κατανόηση». Ο. ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση του κράτους απέναντι σε περιστατικά τύπου Κλάουσνιτς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

 

Διευκρινίσεις για τη δήλωση ντε Μεζιέρ περί «δύο εβδομάδων»

 

Στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης και σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρίνισε από την πλευρά του στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι ο κ. ντε Μεζιέρ «δεν δήλωσε ότι απομένουν δύο εβδομάδες για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος»

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός του, «αυτό που είπε ο Τόμας ντε Μεζιέρ είναι ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές». Στο πεδίο του προσφυγικού ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ, διαφώνησε με την άποψη ότι αυτή δεν ασχολήθηκε αρκετά με την προσφυγική κρίση. Τουναντίον, ομόφωνα τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια σειρά πολιτικών στόχων, όπως είπε.

 

«Σημαντική για την Ελλάδα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής»

 

Συγκεκριμένα όλοι στην ΕΕ επιδιώκουν τη λύση του προβλήματος, την από κοινού συνεργασία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης, την καταπολέμηση των αιτιών που προκαλούν τη μαζική φυγή ανθρώπων, τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται στην ΕΕ, τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την προστασία των συνόρων όπως επίσης και τη συνεργασία με την Τουρκία.

Επίσης, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε ότι κάθε ένα από τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος της βαλκανικής οδού θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα, σε περίπτωση που εκτιμά ότι μέτρα ενός άλλου κράτους το αφορούν. Όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ, μια τέτοια συμφωνία θα ήταν «σημαντική» για την Ελλάδα.

Exit mobile version