Στις σημερινές κυβερνητικές δηλώσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες που ξεκινά αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για «αισθητή μείωση» της έλευσης προσφύγων: «Κοινός μας στόχος είναι να μειώσουμε αισθητά και σταθερά τον αριθμό των προσφύγων, ώστε να μπορέσουμε να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια στους ανθρώπους που μας χρειάζονται» τόνισε νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Για τον σκοπό αυτό η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη.
Η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής δοκιμασίας. Στις Βρυξέλλες μένει να δούμε, αν έχουμε προχωρήσει αρκετά στο δρόμο της καταπολέμησης των αιτίων της κρίσης και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσα από τη συνεργασία μας με την Τουρκία, ώστε να αξίζει τον κόπο βαδίσουμε παραπέρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της γερμανίδας πολιτικού. Ένα από τα ζητούμενα είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της νόμιμης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη. Ωστόσο η Σύνοδος αυτή δεν πρόκειται να αποφασίσει για την επιβολή ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων: «αυτό θα ήταν ένα ανακόλουθο βήμα».
Εάν οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ «θα πρέπει να τα παρατήσουμε και να κλείσουμε τα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας, αλλά και τα βουλγαρικά σύνορα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα και την Ευρώπη στο σύνολό της». Ωστόσο σύμφωνα με την καγκελάριο «θα πρέπει να μάθουμε στην Ευρώπη να φυλάμε και τα θαλάσσια σύνορά μας».
Οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι διαπραγματεύσιμες
Στη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες η προσφυγική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο. Παράλληλα θα συζητηθούν και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες θα αποτρέψουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γερμανίδα καγκελάριος στήριξε στον λόγο της τα αιτήματα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και τόνισε εκ νέου την πεποίθησή της ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ. Άλλωστε η επιθυμία του Κάμερον για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη δεν αποτελούν «μόνο βρετανικά ενδιαφέροντα».
Η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι τα περισσότερα βρετανικά αιτήματα είναι δίκαια και κατανοητά. Σε αυτά ανήκουν και οι σκέψεις για αλλαγή στις κοινωνικές παροχές προς τους μετανάστες εντός της ΕΕ. Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να προστατεύει το σύστημα κοινωνικών παροχών του από καταχρήσεις. Ωστόσο δεν θα πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές της ανεκτικότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων: «αυτές οι δύο αρχές δεν είναι διαπραγματεύσιμες» προειδοποίησε η γερμανίδα πολιτικός.
Τελικά η Άγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται να υποχωρεί στην πολιτική της όσον αφορά το προσφυγικό: «Παρ’ όλες τις δημοσκοπήσεις το 90% των πολιτών λένε: όποιος αφήνει την πατρίδα του λόγω της τρομοκρατίας, του πολέμου ή των διώξεων, πρέπει να έχει τη δυνατότητα της υποδοχής και της προστασίας στη Γερμανία. Είναι κάτι που θεωρώ υπέροχο».
Πηγή: Deutsche Welle