Το νομοσχέδιο, για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στη βουλή, απασχόλησε σήμερα το καθιερωμένο μπρίφινγκ της Τετάρτης στη γερμανική πρωτεύουσα. Αφορμή για ερωτήσεις στην εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στάθηκε μια σειρά δημοσιευμάτων σε γερμανικά μίντια ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά στους αγρότες και στις συντάξεις και κατά πόσο αυτή η απουσία παραβιάζει τα συμφωνηθέντα.
Απαντώντας, η εκπρόσωπος του υπουργείου, Φριντερίκε Τίζενχαουζεν διευκρίνισε ότι στη δεύτερη σελίδα της πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αναφέρεται ρητά ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων θα περιλαμβάνει δύο σημεία: τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις τραπεζικές καταθέσεις. Ως εκ τούτου, με την ψήφιση τους σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο ολοκληρώνονται οι έξι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία, αναφέρει ο ανταποκριτής μας στο Βερολίνο Παναγιώτης Κουπαράνης.
Νέες προειδοποιητικές βολές του Βερολίνου
Μπορεί οι νέες προειδοποιητικές βολές του Βερολίνου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων να μην προέρχονται από στελέχη της πρώτης γραμμής, εντούτοις αυτό δεν αναιρεί τη σημασία τους καθώς αποτυπώνουν το γενικότερο κλίμα δυσπιστίας ή και καχυποψίας που επικρατεί στη γερμανική πρωτεύουσα έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα.
Σε δηλώσεις του προς την Bild o επικεφαλής της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Γκίντερ Κρίχμπαουμ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα τα συμπεφωνημένα μέτρα. «Παρακολουθούμε επισταμένως εάν η Αθήνα όχι απλά αποφασίζει, αλλά και αν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να δοθούν χρήματα», προειδοποιεί ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο φιλελεύθερος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ ο οποίος επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα βοήθειας, εάν η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει και τηρεί αποστάσεις από τις δεσμεύσεις της». Στην περίπτωση αυτή, όπως λέει, η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις σχετικές συνομιλίες.
«Ημέρα αποφάσεων στην Αθήνα»
Στην αποψινή ψηφοφορία στην ελληνική βουλή αναφέρεται σήμερα και ο γερμανικός τύπος με τους αναλυτές να εστιάζουν στην απουσία της φορολόγησης των αγροτών και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το νομοσχέδιο.
Η FAZ σχολιάζει ότι η Αθήνα «καθυστερεί εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις» και αυτό «ξυπνά κακές μνήμες» καθώς και στο παρελθόν αποφασίζονταν μεν μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιούνταν. Για την «Επόμενη δοκιμασία του Τσίπρα» κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel ενώ για την «Ημέρα αποφάσεων στην Αθήνα» η Hamburger Abendblatt.
Τέλος, η Die Welt επισημαίνει σήμερα ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί, αν το θέλει, να γίνει ο μεταρρυθμιστής της Ελλάδας». «Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα είχε πέσει, όμως ο Τσίπρας παραμένει σταθερός και αγαπητός. Τώρα έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο», όπως υπογραμμίζεται.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΑλέξηςΤσίπρας βρίσκεται στο τέλος μιας πολύ επικίνδυνης πορείας. Πριν από έξι μήνες ενεργούσε προκλητικά και εθνικιστικά, έμοιαζε να είναι ένας ακραίος αριστερός για τον οποίο ο ρεαλισμός ήταν θανάσιμη αμαρτία. Στο μεταξύ όμως εμφανίστηκε ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται στο απόγειο της προσωπικής του ισχύος και φαίνεται αποφασισμένος να θέλει να την χρησιμοποιήσει. Στο τέλος μιας επικίνδυνης πορείας, που θα είχε κοστίσει την καριέρα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, φαίνεται να είναι πανίσχυρος, τονίζει η Welt.
Πηγή: Deutsche Welle