DW: Εκεχειρία για τη Συρία;

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η συμφωνία περιλαμβάνει τρία σημεία: άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συγκεκριμένα σημεία που θα είναι προσβάσιμα για τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, σε ένα δεύτερο βήμα παύση εχθροπραξιών και τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών, το αργότερο μέσα σε μία εβδομάδα, και σε ένα τρίτο βήμα επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, με στόχο τον σχηματισμό μίας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία. Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα λάβουν μέρος τόσο το καθεστώς Άσαντ, όσο και η συριακή αντιπολίτευση. Το σχέδιο για τη Συρία παρουσίασαν αργά χθες το βράδυ στο Μόναχο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα. Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή 17 χωρών, του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ωστόσο, στην προτεινόμενη «παύση εχθροπραξιών» δεν συμπεριλαμβάνονται οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, η οποία θεωρείται συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Σε αυτό επέμεινε ιδιαίτερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Συρία έλαβε χώρα εκτάκτως στο Μόναχο, στο προοίμιο της 52ης διεθνούς «Διάσκεψης για την Ασφάλεια», η οποία αρχίζει σήμερα στην βαυαρική πρωτεύουσα. Για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων πρόκειται να θεσπιστούν δύο ομάδες εργασίας: η μία θα ασχοληθεί με ανθρωπιστικά ζητήματα και αναμένεται να συνεδριάσει ήδη σήμερα στη Γενεύη, ενώ η δεύτερη ομάδα θα εστιάσει στην πολιτική διάσταση και σε επιχειρησιακά θέματα, ιδιαίτερα δε στην τήρηση της άτυπης εκεχειρίας.

 

Πρόοδος στα χαρτιά, αλλά…

«Η συμφωνία του Μονάχου έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την καταστροφή στη Συρία, ωστόσο είναι σαφές ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά» δήλωσε ο Κέρι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει εγγύηση» για την υλοποίηση της συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «στις επόμενες μέρες θα φανεί, εάν πράγματι η συμφωνία αυτή αποτελεί σημείο καμπής».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι όλοι γνωρίζουν «τις εμπειρίες του παρελθόντος», εννοώντας προφανώς παλαιότερες προσπάθειες διαμεσολάβησης στη συριακή κρίση, που δεν απέδωσαν. Πάντως, «τουλάχιστον στα χαρτιά, η συμφωνία θεωρείται σημαντικη πρόοδος» εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκριση από το Μόναχο.

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος επεσήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία θεωρείται σημαντικός «παίκτης» στη συριακή κρίση. «Είναι πολύπλοκη υπόθεση η εκεχειρία, γιατί είναι πολλές οι δυνάμεις που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα πάντως με την Süddeutsche Zeitung, ρώσοι διπλωμάτες διαβεβαίωναν στο Μόναχο ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει στρατιωτική λύση του συριακού ζητήματος. Αρχικά η ρωσική πλευρά είχε προτείνει να οριστεί η 1η Μαρτίου ως ημέρα έναρξης της άτυπης εκκεχειρίας, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την Ουάσιγκτον.

Πηγή: DW

Exit mobile version