DW: Είστε ο νέος Βαλέσα, κ. Κιγόφσκι;

O Ματέους Κιγόφκσι θα μπορούσε να συγκριθεί με τον Λεχ Βαλέσα, τον ιδρυτή του Συνδικάτου Αλληλεγγύη, που δρομολόγησε τις εξελίξεις για τον εκδημοκρατισμό της Πολωνίας. Εκείνο που συνδέει τους δύο άνδρες είναι το ταλέντο – άλλοι κάνουν λόγο για χάρισμα – να κινητοποιούν τις μάζες. Όταν ο Κιγόφσκι ίδρυσε την Επιτροπή για την Προάσπιση της Δημοκρατίας (KOD) ανέτρεξε ενσυνείδητα στη θρυλική οργάνωση από το κομμουνιστικό παρελθόν, την Επιτροπή για την Προάσπιση των Εργατών (KOR), κίνημα που όπως και η Solidarnosc κινητοποίησαν ανθρώπους των μεγάλων πόλεων.

Βιογραφία τυπικού Πολωνού μετά την αλλαγή


Το έναυσμα έδωσαν οι μαζικές διαδηλώσεις του χειμώνα 2015 με μείον 15 βαθμούς . Με το πέρασμα του χρόνου οι διαδηλώσεις έγιναν πιο μαζικές. Ακόμη δεν είναι σαφές εάν θα εξαναγκάσουν τελικά τη συντηρητική κυβέρνηση της Μπεάτε Σίντβο να παραιτηθεί. Στην ερώτηση για τις πολιτικές του φιλοδοξίες ο Κιγόφσκι επαναλαμβάνει ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή μια εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά να αποφευχθεί η συρρίκνωση της δημοκρατίας στην Πολωνία. Εμπειρία από κοινωνικούς αγώνες διαθέτει. Οι γονείς του δεν ήταν μεγάλοι μαχητές, αλλά δεν ήταν και απλοί θεατές. Ο πατέρας του ίδρυσε στην τοπική ενορία κάτι σαν μια ομάδα προσκόπων, όπου δραστηριοποιήθηκε και ο ίδιος. Από τότε έγινε πολύ δραστήριος: πολέμησε για τα δικαιώματα των διαζευγμένων πατέρων και ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δημιουργία οργάνωσης εναντίον της βίας σε βάρος των γυναικών. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν που ζουν, τι υποχρεώσεις και δικαιώματα έχουν και πώς να διαμορφώνουν το περιβάλλον τους.

Η ανέλιξη του Κιγόφσκι πέρασε από πολλά κύματα. Δύο γάμοι, 4 παιδιά, σπουδές που διεκόπησαν στα Μαθηματικά, τη Δημοσιογραφία και τη Θεολογία. Στα 30 του κατάφερε να πάρει δίπλωμα από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη διοίκηση επιχειρήσεων. Σήμερα κερδίζει τη ζωή του ως ειδικός στο τομέα τεχνολογίας πληροφοριών. Η βιογραφία του αντικατοπτρίζει εκείνη ενός τυπικού Πολωνού που από την κατάρρευση του κομμουνισμού χρειάστηκε να δώσει αγώνα επιβίωσης και να τολμήσει επαγγελματικά νέους δρόμους.

«Κάνε κάτι»


Λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, ο συγγραφέας Κριστόφ Λοζίνκσι δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Πρέπει να ιδρυθεί Ομάδα για την προάσπιση της Δημοκρατίας». Κάποιος το έστειλε στον Κιγόφκσι με το σχόλιο «κάνε κάτι». Και εκείνος έκανε. Λίγες ώρες αργότερα δημιούργησε μαζί με 5 φίλους του ομάδα στο facebook. Αμέσως 300 έγιναν μέλη, σε λίγες ώρες έγιναν 500 και σε λίγες μέρες χιλιάδες. Σύντομα έγινε σαφές ότι δεν φτάνει η παρουσία σε ένα εικονικό κόσμο, θα πρέπει η ομάδα να κατέβει στους δρόμους. Στο μεταξύ σε ολόκληρη την Πολωνία έχουν συσταθεί περιφερειακές και τοπικές ομάδες της KOD , υπάρχουν δομές στο εξωτερικό, προσεχώς θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή σκέψη, ακόμη και διαδικτυακός σταθμός. Η ομάδα έχει συνασπιστεί και με αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Ο Κιγόφσκι παίρνει απειλητικά μηνύματα, για ένα διάστημα βρίσκονταν, αυτός και η οικογένειά του, υπό αστυνομική προστασία. Αυτόν τον καιρό ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνομιλεί με ευρωπαίους πολιτικούς και ξένους δημοσιογράφους, εξηγεί, ερμηνεύει και χαμογελά. Τελευταία ήταν και στο Βερολίνο, όπου το κοινό, σε μια εκκλησία στην οποία μίλησε, τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. «Οι προσδοκίες του κόσμου είναι πολύ μεγάλες, πολλοί με εμπιστεύονται και δεν θέλω να τους απογοητεύσω», λέει. Τελικά ακολουθεί το όνειρό του: μια κοινωνία αφυπνισμένη και δραστήρια στην Πολωνία.


Πηγή: DW




Exit mobile version