“Ράπισμα” για τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, είναι η τροπολογία που καταθέτουν στο κοινοβούλιο δύο βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Η τροπολογία υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει νέα προθεσμία τριών μηνών από τις Βρυξέλλες, έως ότου το κείμενο της συμφωνίας μελετηθεί εξονυχιστικά από την Ολομέλεια και γίνει νόμος του κράτους.
Παράλληλα, στην Downing Street, το επιτελείο του κ. Τζόνσον επεξεργάζεται περαιτέρω δεσμεύσεις, ώστε να πείσει βουλευτές των Εργατικών πως η συμφωνία εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ελεύθερη διακίνηση πολιτών στα σύνορα της Ιρλανδίας. Άλλη μια εγγύηση εκ μέρους της κυβέρνησης είναι πως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα χρειάζονται βίζα και οι συνοριακοί έλεγχοι θα παραμείνουν ως έχουν.
Δύσκολες οι προβλέψεις
Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, το επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι αισιόδοξο για την θετική εξέλιξή της, λόγω της εκπεφρασμένης πρόθεσης τουλάχιστον εννέα βουλευτών του Εργατικού Κόμματος να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.
Αν ο Μπόρις Τζόνσον καταφέρει να πείσει μεγάλο αριθμό Συντηρητικών βουλευτών που έχουν διαγραφεί από το κόμμα και όλους τους 28 ” Σπαρτιάτες” όπως αποκαλούν τους σκληρούς brexiters, της Ομάδας Ευρωπαϊκής Έρευνας, θα καταφέρει να περάσει την συμφωνία με πλειοψηφία ενός βουλευτή.
Ενθαρρυντικός παράγοντας για τον Bρετανό Πρωθυπουργό, είναι η δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνι, ότι η συμφωνία δεν ευνοεί μόνο τη Βρετανία αλλά γενικότερα το διεθνές εμπόριο, καθώς και η δήλωση του Πρόεδρου της Γαλλίας, ότι το Συμβούλιο Κορυφής δεν πρόκειται να δώσει νέα παράταση. Όμως η απειλή του Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων. Γνωρίζουν οι υπερασπιστές της στενής σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών πως προκειμένου να απορριφθεί η συμφωνία, οι 27 δεν πρόκειται να αρνηθούν άλλη μια τρίμηνη παράταση.
Πηγή: Deutsche Welle