DW: Διαχειρίσιμο το οικονομικό κόστος του προσφυγικού

Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους στη Γερμανία. Οι λεγόμενοι πέντε σοφοί της γερμανικής οικονομίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία όχι μόνο μπορεί να σηκώσει τα οικονομικά βάρη που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση, αλλά μπορεί και να επωφεληθεί από αυτή τη νέα κατάσταση. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι το κόστος που προκύπτει είναι διαχειρίσιμο.

Ωστόσο οι πέντε σοφοί προειδοποιούν και κάνουν λόγο για παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κόστη. «Οι μακροχρόνιες διαδικασίες χορήγησης ασύλου και η κακή ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος σημαντικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η επιτροπή των σοφών τοποθετεί τα έξοδα της γερμανικής οικονομίας που σχετίζονται με τους πρόσφυγες μεταξύ 5,9 και 8,3 δις ευρώ για την τρέχουσα χρονιά ενώ για το 2016 μεταξύ 9 και 14,3 δις ευρώ και σημειώνει: «Δεδομένης της καλής κατάστασης των δημόσιων προϋπολογισμών το κόστος αυτό είναι διαχειρίσιμο».

 

Μικρότερος μισθός για τους πρόσφυγες

 

Η έκθεση, που αριθμεί 500 σελίδες και παραλαμβάνει παραδοσιακά ο/η καγκελάριος, εν προκειμένω η Αγκελα Μέρκελ, αναφέρεται και στον κατώτατο μισθό. Οι σοφοί προτείνουν να μην αυξηθεί περισσότερο ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυτή τη στιγμή ανέρχεται στη Γερμανία στα 8,5 ευρώ την ώρα. Επιπλέον προτείνουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται επισήμως σε αναζήτηση εργασίας να συγκαταλέγονται στους μακροχρόνια άνεργους και στο πλαίσιο μιας νέας απασχόλησης να εξαιρούνται από τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού για 12 και όχι για 6 μήνες, όπως προβλέπεται. Το ίδιο προτείνουν να ισχύει και για τις περιπτώσεις πρακτικής άσκησης όπως επίσης και έναν κλιμακούμενο κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την ηλικία με του εργαζομένου. Αυτές και άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα διευκολύνουν, σύμφωνα με τους σοφούς, τους πρόσφυγες στη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να αυξηθεί και η ζήτηση για ιδιωτικές κατοικίες. Ως εκ τούτου οι σοφοί θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην κατασκευή κατοικιών, όπως επίσης και την κατάργηση του πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version