Αρκετά είναι τα ανοιχτά ερωτήματα μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ για «επιτυχημένη» δοκιμή βόμβας υδρογόνου . Έγινε πραγματικά δοκιμή τέτοιου είδους βόμβας και, αν ναι, πόσο επιτυχής ήταν; Ο διευθυντής του Iνστιτούτου Aσιατικών Σπουδών GIGA στο Αμβούργο Πάτρικ Κέλνερ δηλώνει στο μικρόφωνο της DW ότι η μόνη ένδειξη που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών Πουγκιέ Ρι στα βορειοανατολικά της Βόρειας Κορέας
Όπως επισήμανε, «θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα για να δούμε αν όντως η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου ή αν ήταν απλά μια δοκιμή στην πορεία που απαιτείται για την κατασκευή της. Μια δοκιμή όμως είναι πολύ πιθανή. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει δεσμευθεί δημόσια ότι θα επιδιώξει την κατασκευή της. Έχει εγγραφεί στο DΝΑ της χώρας ότι αποτελεί πυρηνική δύναμη. Είναι ο μόνος τρόπος για να αναμετρηθεί ισότιμα με τις άλλες μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη».
Στο στόχαστρο των κυρώσεων το καθεστώς
Για τον γερμανό καθηγητή η νέα δοκιμή δεν οδηγεί σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην κορεατική χερσόνησο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Όπως τόνισε, «πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά δοκιμή και συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη. Κλιμάκωση έχουμε μόνο όταν πλήττεται άμεσα το έδαφος της Νοτίου Κορέας. Αναμένεται μια σειρά καταδικών της δοκιμής και ίσως και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά όχι κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας».
Μετά τη νέα δοκιμή όλα δείχνουν ότι η διεθνής κοινότητα θα προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ. Ο καθηγητής Πάτρικ Κέλνερ αναφέρθηκε στην μορφή αλλά και τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτές, λέγοντας ότι «οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο βορειοκορεατικό καθεστώς τα τελευταία χρόνια είχαν ποικίλα αποτελέσματα. Επιτυγχάνουν τον στόχο τους κυρίως όταν αφορούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και διακοπή χρηματοδότησης που διασφαλίζει την επιβίωση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ. Και τώρα θα καταβληθούν προσπάθειες για κάτι παρόμοιο, έτσι ώστε να πληγούν κυρίως κρατικές εταιρείες που ελέγχονται από τον βορειοκορεατικό στρατό. Προτεραιότητα είναι να πληγεί πρωτίστως η πολιτική ηγεσία και προσωπικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν», καταλήγει ο Πάτρικ Κέλνερ.
Πηγή: Deutsche Welle