Χωρίς επενδυτές η καπνοβιομηχανία;

Η βιομηχανία καπνού βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα. Πέρα από τις κρατικές ρυθμίσεις που οφείλει να σεβαστεί χάνει ολοένα και περισσότερους επενδυτές της.

Λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, την 31η Μαΐου, η ασφαλιστική εταιρεία Axa απέσυρε τις επενδύσεις της σε ομόλογα και μετοχές ύψους 1,8 δις €.

Ο λόγος της απόσυρσης είναι φυσικά οι δραματικές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία και το τεράστιο κόστος για την οικονομία. Η Axa δεν είναι ο πρώτος επενδυτής που αποσύρεται από την εν λόγω βιομηχανία για την οποία τα περιθώρια στενεύουν.

Ο αριθμός των καπνιστών μειώνεται εδώ και καιρό. Τα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός των τσιγάρων που πωλούνται νόμιμα ετησίως μειώθηκε κατά το ήμισυ στα 80 δις. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός θα μειώνεται κάθε χρόνο κατά 1-2%.

Ο αριθμός των νέων καπνιστών έχει μειωθεί επίσης, όπως επισημαίνει το Κέντρο Ερευνών Καρκίνου. Ο αριθμός των νέων ηλικίας 12 με 17 ετών που καπνίζουν μειώθηκε από το 28% που ήταν το 2001, στο 10% το 2014. Σε αυτό συνέβαλαν, σύμφωνα με το κέντρο, διάφορα μέτρα ελέγχου της καπνοβιομηχανίας.

Όποιος καπνίζει καθημερινά αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο, διαβήτη και παθήσεις του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 6 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες του καπνίσματος. Στη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στους 121.000.

Οι καπνιστές στοιχίζουν πολλά…


Ένας δεύτερος παράγοντας όμως που ανησυχεί επίσης πολλούς είναι ο οικονομικός. Έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου έδειξαν ότι το κόστος που επωμίζεται η γερμανική κοινωνία λόγω των καπνιστών ανέρχεται στα 79 δις €. Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζεται το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσήλια, αλλά και απουσία από την εργασία, πρόωρη σύνταξη και τα διαλείμματα στη δουλειά για τσιγάρο.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, όπως υποστηρίζεται από επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, που θέλει τους καπνιστές να απαλλάσσουν τη γερμανική κοινωνία από έξοδα δισεκατομμυρίων. Το βασικό –όσο και μακάβριο- επιχείρημα σε αυτό είναι ότι οι καπνιστές πεθαίνουν περίπου πέντε χρόνια νωρίτερα και δεν λαμβάνουν συντάξεις.

Τέλος, οι απόψεις των ειδικών διίστανται ακόμη όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου σίγουρα δεν είναι υγιεινό αλλά ως επί το πλείστον δεν είναι τόσο βλαβερό και σύμφωνα με κάποιους ειδικούς λειτουργεί ως βοήθεια στην απεξάρτηση από το τσιγάρο.

Πηγή: DW

Exit mobile version