DW: Χορεύει η ΕΕ στο ρυθμό των Γερμανών;

Το θέμα της υπερεκπροσώπησης των Γερμανών στις Βρυξέλλες βρέθηκε πρόσφατα και πάλι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό επίτροπος ανακοίνωσαν ότι ο Γερμανός Μάρτιν Σελμάγιερ θα γίνει νέος Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν.

Ο εν λόγω νομικός είναι έμπιστος του Γιούνκερ και φίλα προσκείμενος στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Στο τέλος Φεβρουαρίου μεταπήδησε μέσα από μια αδιαφανή διαδικασία από το γραφείο του Γιούνκερ σε ΓΓ της Κομισιόν. Από τον Φεβρουάριο βρίσκεται στην κορυφή της υπηρεσίας με τους περίπου 32.000 υπαλλήλους.

Η υπόθεση εν τω μεταξύ ερευνάται και από το Ευρωκοινοβούλιο. Το γεγονός ότι ο 47χρονος νομικός είναι Γερμανός έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια ακόμα και σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπως είναι ο Φρανκ Ένγκελ από το Λουξεμβούργο.

Η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι σημαντικά πόστα της ΕΕ βρίσκονται στα χέρια Γερμανών, όπως για παράδειγμα η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ακόμη Γερμανοί βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις σημαντικών οργανισμών όπως είναι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Μέρκελ: Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα


Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ισχύς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είναι αδιαμφισβήτητη. Με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην ΕΕ και την οικονομική ευρωστία, η δύναμη της Γερμανίας είναι δεδομένη. Πολλές μικρότερες χώρες όμως κάνουν λόγο για «γερμανική κηδεμονία».

Ωστόσο στη Γερμανία η σχετική συζήτηση διεξάγεται συχνά από την εντελώς αντίθετη οπτική γωνία και επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η χώρα δεν εκπροσωπείται στα ηγετικά πόστα στο βαθμό που αναλογεί στο μέγεθος και την ισχύ της, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ.

Υποεκπροσώπηση των Γερμανών λοιπόν στο μηχανισμό των Βρυξελλών; Πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν το εξής: η Γερμανία κατέχει το 10% των μονίμων υψηλότερων θέσεων της Επιτροπής την ώρα που ο πληθυσμός της αντιστοιχεί στο 16% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού. Σε όλα τα επίπεδα διαθέτει το 7,2% των θέσεων ενώ η Γαλλία πάνω από 10% και η Ιταλία μάλιστα 13%. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι δεν πρόκειται για πολιτικές θέσεις.

Η σημασία των υψηλόβαθμων θέσεων


Η σημασία που αποδίδεται στην κατάληψη των υψηλών θέσεων διαφαίνεται και από την πρόσφατη έκθεση της κυβέρνησης για τη γερμανική παρουσία στους διεθνείς οργανισμούς, όπου αναφέρεται ότι «μια ποσοτική και ποιοτική γερμανική παρουσία είναι σημαντική για την προάσπιση των συμφερόντων μας και για τη σύμπραξη μας στα διεθνή θέματα».

Ωστόσο η γερμανική παρουσία σε υψηλές ευρωπαϊκές θέσεις φαίνεται να δυσαρεστεί πολλούς. Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός Φρανκ Ένγκελ δηλώνει ότι η σημερινή εικόνα επιδρά αρνητικά στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Πηγή Πληροφοριών: DW

Exit mobile version