Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι επιχείρησαν τις τελευταίες εβδομάδες να εγκαταλείψουν την πολύπαθη πόλη και την ευρύτερη περιοχή για να προστατευτούν από τις εναέριες επιθέσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει ήδη παράπλευρες απώλειες. Η μάχη θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα, προέβλεψε χθες εκπρόσωπος της συμμαχίας.
Όπως εκτίμησε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, o Φόλκερ Πέρτες, διευθυντής του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική, ο οποίος το 2015 υπήρξε και διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Συριακό:
«Πιστεύω ότι ο στόχος (ανακατάληψης της Ράκας) θα επιτευχθεί. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Η προσεκτική εκτίμηση της αμερικανικής διοίκησης την οποία μόλις επικαλεστήκατε είναι απολύτως εύστοχη.
Όπως φαίνεται -διότι δεν είμαι εκεί- ξεκίνησαν οδομαχίες σε προάστια της Ράκας. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος ακολουθεί παρόμοια αμυντική στρατηγική με εκείνη στη Μοσούλη, έχει βάλει δηλαδή νάρκες σε σπίτια και δρόμους και έχει κρύψει εκρηκτικούς μηχανισμούς, υπάρχουν καμικάζι αυτοκτονίας και υπό αυτή την έννοια η μάχη για μια πόλη τέτοιας έκτασης μπορεί να διαρκέσει έναν, δυο, τρεις μήνες».
Το «Ισλαμικό Κράτος» συρρικνώνεται
Την ίδια ώρα όμως, όπως εκτιμά ο ειδικός, δεν αποκλείεται οι σημαντικότεροι ηγέτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους να επιχειρήσουν «να εγκαταλείψουν νύχτα τη Ράκα και να καταφύγουν στο Ντέιρ αλ Ζορ, μια πόλη στον Ευφράτη, στα νοτιοανατολικά, την οποία ήδη ελέγχουν και η οποία είναι σημαντική στρατηγικά καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στα σύνορα με το Ιράκ».
Μπορεί εντέλει να νικηθεί το ISIS στρατιωτικά; «Ναι! Εκεί όπου κατέχει εδάφη, το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά, όπως άλλωστε κάθε στρατός, ειδικά σε ξένα εδάφη και όταν έχεις επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα εξοντωθεί το ISIS ή η ιδεολογία του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους ή ότι δεν θα υπάρχει πια η οργάνωση.
Θα έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα διότι το σχέδιό του ήταν η ίδρυση κράτους με δικά του εδάφη. Το κράτος αυτό όμως μικραίνει όλο και περισσότερο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το ISIS δεν θα ήταν σε θέση να σχεδιάσει τρομοκρατικές επιθέσεις εκτός Συρίας και Ιράκ. Το διαπιστώνουμε άλλωστε εδώ και μήνες ότι το ISIS καλεί τους οπαδούς του στην Ευρώπη να μην πηγαίνουν πια στη Συρία, αλλά να πραγματοποιούν επιθέσεις στην ίδια την Ευρώπη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτος κατέλαβαν τη Ράκα το 2014 από τους αντάρτες που την ήλεγχαν. Υπολογίζεται ότι στην πόλη βρίσκονται σήμερα έως και 4.000 μαχητές του.
Πηγή: DW