Η Χίλαρι Κλίντον πήγε στο Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και έκλεισε την ημέρα στην Πενσυλβάνια όπου σε συγκέντρωση στην Φιλαδέλφεια εμφανίστηκε μαζί με τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα, και αφού είχε προηγηθεί συναυλία των Μπρους Σπρίνγκστιν και Τζον Μπον Τζόβι. Η δημοκρατική υποψήφια ήταν αισιόδοξη και ενωτική, τονίζοντας ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, είτε την ψήφισαν είτε όχι, και μίλησε για μια Αμερική που κτίζει γέφυρες και όχι τείχη.
Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος μετέβη στην Φλόριντα, την Β. Καρολίνα, την Πενσυλβάνια, το Νιου Χαμσάιρ και το Μίσιγκαν. Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Σαρασότα της Φλόριντα, δήλωσε ότι η νίκη του θα σηματοδοτήσει το τέλος του «διεφθαρμένου καθεστώτος της Ουάσιγκτον», και πρόσθεσε: «Το συμβόλαιό μου με τον Αμερικανό ψηφοφόρο ξεκινά με ένα σχέδιο να βάλουμε ένα τέλος στην διαφθορά της κυβέρνησης ώστε να απαλλάξουμε την χώρα μας – και να την απαλλάξουμε σύντομα – από τις ομάδες ειδικών συμφερόντων που εγώ γνωρίζω τόσο καλά». Περιέγραψε την αντίπαλό του ως «παλιάνθρωπο», υποστήριξε ότι «προστατεύεται από ένα απόλυτα μεροληπτικό σύστημα» και κάλεσε «όλο το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον να ακούσει τις λέξεις που θα πούμε όλοι μαζί, όταν κερδίσουμε αύριο: θα καθαρίσουμε τον βούρκο».
Οι αγορές αντιμετωπίζουν με σχετική σιγουριά την προοπτική επικράτησης της Κλίντον, ενώ αυτή η αίσθηση προκύπτει και από την ανάλυση της ψήφου των 43 εκατομμυρίων πολιτών που έχουν ήδη προσέλθει να ψηφίσουν.
Συμμετοχή ρεκόρ των ισπανόφωνων στις εκλογές
Παράλληλα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση αύξησης της διαφοράς που κινείται μεταξύ 2% και 6%. Το αποτέλεσμα επηρεάζουν και οι υποψηφιότητες του φιλελεύθερου Γκάρι Τζόνσον ο οποίος με το 5% που εξασφαλίζει πλήττει κυρίως τον Τραμπ. Αντίθετα, το 2% που λαμβάνει η Τζιλ Στάιν των Πρασίνων προέρχεται αποκλειστικά από τη δεξαμενή των Δημοκρατικών.
Σε σημαντική παράμετρο της εκλογικής διαδικασίας αναδεικνύονται οι ισπανόφωνοι, η συμμετοχή των οποίων κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, προφανώς ως απόρροια των επιθέσεων του Τραμπ εναντίον των Μεξικάνων, αλλά και του φόβου απέλασης. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ψήφος των ισπανόφωνων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, εξασφαλίζοντας ακόμη και τη νίκη στην Κλίντον, στις κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα και της Νεβάδα.
Τέλος, αμφίρροπη διαγράφεται η αναμέτρηση για τη Γερουσία όπου οι Δημοκρατικοί απειλούν να ανατρέψουν τη σημερινή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων (54 – 46). Αντίθετα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων όλα δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία, έστω και περιορισμένη σε σχέση με σήμερα που έχουν 247 έδρες έναντι 188 των Δημοκρατικών.
Πηγή: DW