DW: Αποχωρεί από την Ευρωβουλή ο Μάρτιν Σουλτς

Η απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο ίδιος ο Σουλτς θα ήθελε να ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία της Ευρωβουλής, αλλά οι ισορροπίες δυνάμεων δεν του το επιτρέπουν. Και αυτό γιατί, με βάση τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης θα πρέπει, στο μέσον της θητείας του, να παραχωρήσει τη θέση του σε υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δηλαδή της Κεντροδεξιάς, που είναι και η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σουλτς ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Σώματος που κατάφερε να επανεκλεγεί στο αξίωμά του για δεύτερη θητεία, τον Ιούλιο του 2014. Για τη διαδοχή του λέγεται ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, όπως ο γάλλος πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλαίν Λαμασούρ, και ο Ιταλός Αντόνιο Τατζιάνι, άλλοτε στενός συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής σήμερα της ΚΟ. του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία του Κοινοβουλίου.

«Δυναμικός» πρόεδρος με παρεμβάσεις σε ελληνικά θέματα


Ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου ο Μάρτιν Σουλτς έχει χτίσει ένα δυναμικό προφίλ. Αντιμετώπισε με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των λαϊκιστών στην Ολομέλεια. Θεωρείται εμπνευστής της συστήματος των «πρώτων τη τάξει υποψηφίων» (Spitzenkandidaten) κατά τα γερμανικά πρότυπα στις τελευταίες ευρωεκλογές, που έδωσε τη δυνατότητα στον Ζαν Κλoντ Γιούνκερ να αναδειχθεί στην προεδρία της Κομισιόν. Επιδίωξε ρόλο σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και ήταν ένας από τους πρώτους συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα σε διεθνές επίπεδο, την εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, είχε παρέμβει στην τραπεζική κρίση της Κύπρου το 2013, ζητώντας δημοσίως τότε, ως πρώτος ευρωπαίος πολιτικός, να τηρηθεί η εγγύηση καταθέσεων για ποσά έως 100.000 ευρώ.

Ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ότι στις γερμανικές εκλογές του 2017 θα είναι υποψήφιος με το SPD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει κορυφαίο υπουργείο, εάν οι σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν τις εκλογές, όπως επίσης και στην περίπτωση που δεν κερδίσουν, αλλά παραμείνουν στον «μεγάλο συνασπισμό» υπό την Άγκελα Μέρκελ. Κάποιοι μάλιστα, βλέπουν τον Σουλτς ως πιθανό διάδοχο της Μέρκελ. Ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το «χρίσμα» του SPD, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τον πρώτο λόγο θα έχει ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο άλλωστε ο Μάρτιν Σουλτς διατηρεί, εδώ και πολλά χρόνια, δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Πηγή: DW



Exit mobile version