Η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη φάση, όπου λόγω των κλειστών συνόρων της ΠΓΔΜ διογκώνεται συνεχώς η προσφυγική ροή προς τη χώρα, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέεται το ένα πρόβλημα με την διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος. Τη σημαντική αυτή διευκρίνισε υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Δευτέρας, λίγο μετά την ωριαία συνέντευξη της καγκελαρίου Μέρκελ για το προσφυγικό στο πρώτο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης ARD.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Συγκεκριμένα ο κ. Ζάιμπερτ ρωτήθηκε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο προσφυγικό κύμα και εάν συνδέεται η προσφυγική κρίση με το μνημόνιο καθώς και με ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι είναι δύο διαφορετικές θεματικές με μοναδικό κοινό σημείο ότι πρόκειται για την ίδια χώρα, αλλά και ότι η γερμανική κυβέρνηση κατανοεί τη δύσκολη θέση της Ελλάδας, η οποία μπορεί να περιμένει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στις 7 Μαρτίου, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Ειδάλλως, όπως διευκρίνισε, δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά υπάρχει στενή επαφή της κυρίας Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Τσίπρας «θα μας πει τι χρειάζεται, πέρα από τη στήριξη την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες».
Αλλά και από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ ακούστηκαν ηπιότεροι τόνοι. Εκείνο που προκύπτει είναι κατανόηση για την εξαιρετικά δύσκολη θέση της Ελλάδας παράλληλα με την υλοποίηση του πρόγραμμα. Κυρίως σε ότι αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων ο εκπρόσωπος είπε ότι όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι μια συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που έχει μεν καθυστερήσει αλλά με την κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες να τη φέρει σε πέρας. Υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα ευελιξίας, αλλά μέσα στα όρια του συμφωνηθέντος προγράμματος, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδέεται το προσφυγικό με την υλοποίηση που προγράμματος όπως έχει συμφωνηθεί.
Ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα λόγω του κλεισίματος των συνόρων της ΠΓΔΜ. Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου Μίνα Αντρέεβα επίκειται το συντομότερο απόφαση για το τι θα χρειαστεί, ενώ η Κομισιόν είναι έτοιμη να κάνει χρήση όλων των υπαρχόντων εργαλείων για να εμποδίσει ανθρωπιστική κρίση. Η βοήθεια συνίσταται μεταξύ άλλων στην προστασία των συνόρων, την διάθεση καταλυμάτων για τους πρόσφυγες και υλική και οικονομική βοήθεια. Στην ερώτηση για το ένα θα συσταθεί ειδικό ταμείο για την περίπτωση ανάγκης, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, είπε ότι σχετική πρόταση βρίσκεται σε επεξεργασία και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες. Επίσης δεν απέκλεισε ότι η Επιτροπή ενδέχεται να ενεργοποιήσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας (Echo), που χρησιμοποιούνται κανονικά εκτός ΕΕ.
Πηγή: Deutsche Welle